Lituania, Letonia și Estonia au anunțat vineri expulzarea a zece diplomați ruși, în contextul agresiunii ruse în Ucraina, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul rus de Externe a reacționat imediat anunțând un „răspuns adecvat la toate expulzările nejustificate”, potrivit unui scurt mesaj al purtătoarei de cuvânt, Maria Zaharova, pe Telegram.

„Letonia expulzează trei angajați ai Ambasadei Rusiei din cauza activităților contrare statutului lor diplomatic și având în vedere agresiunea rusă în curs de desfășurare în Ucraina”, a anunțat ministrul de externe leton Edgars Rinkevics pe Twitter, adăugând că decizia a fost coordonată cu Lituania și Estonia.

Ministerele de externe ale acestor țări au anunțat expulzarea a patru, respectiv trei diplomați ruși.

Aceste măsuri vin la câteva ore după decizia Bulgariei de a expulza zece diplomați ruși.

Ministerul de Externe lituanian a anunțat că a declarat patru diplomați ruși persona non grata, „în solidaritate cu Ucraina”.

„Atacurile militare ale Rusiei împotriva civililor, a bunurilor civile, a spitalelor, a școlilor și a bunurilor culturale sunt crime de război și crime împotriva umanității”, a spus el într-un comunicat.

„Serviciile speciale ruse sunt implicate activ în planificarea și executarea invaziei militare a Ucrainei, amenințând nu numai securitatea Ucrainei, ci și a Lituaniei”, a adăugat el.

În Estonia, subsecretarul de stat pentru afaceri politice Rein Tammsaar, care a transmis ambasadorului rus o notă în care se indică cele trei expulzări, justificate prin încălcări ale Convenției de la Viena, a denunțat cu această ocazie „încălcarea flagrantă” a dreptului internațional constituită de „operațiunea militară rusă împotriva Ucrainei”.

Bulgaria a anunțat vineri expulzarea a zece diplomați ruși pentru „activități neconforme cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice”, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.

Această formulă este adesea folosită în limbajul diplomatic pentru a raporta activități de spionaj.