Canada a anunțat joi instituirea unui nou program de imigrare pentru a oferi ucrainenilor care fug de război un permis de ședere temporară de până la trei ani, potrivit AFP.

Air Canada Foto: Wikipedia

„Aplicațiile pentru autorizațiile de călătorie de urgență Canada-Ucraina sunt acum deschise”, a declarat ministrul Imigrației, Refugiaților și Cetățeniei, Sean Fraser.

Într-un comunicat de presă, Ottawa precizează că solicitanții care doresc să folosească acest nou „mijloc special și accelerat de obținere a rezidenței temporare” trebuie să aplice online și să furnizeze datele lor biometrice (amprente digitale și fotografie).

Refugiații ucraineni pot solicita simultan un permis gratuit de muncă și studii.

Canada, care are o mare diaspora ucraineană, în special în centru și vest, permite și ucrainenilor și familiilor lor deja stabilite pe pământ canadian să beneficieze de aceste noi măsuri.

Muncitorii, studenții sau turiștii ucraineni „pot solicita prelungirea statutului de turist sau a permisului de muncă cu până la trei ani”, a spus guvernul canadian.

Potrivit numărului ONU publicat joi, peste trei milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, dintre care mai mult de jumătate s-au refugiat în Polonia.

--------------