Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Statelor Unite, într-un discurs susținut miercuri în Congresul american, să „facă mai mult” în „cea mai întunecată perioadă” pentru țara sa și pentru întreaga Europă.

Volodimir Zelenski, mesaj in congresul SUAFoto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Intervenția sa a fost primită cu ovații, toți membrii Congresului ridicându-se în picioare.

Președintele ucrainean și-a deschis discursul lăudând curajul poporului ucrainean și spunând că „destinul” țării sale este decis chiar acum.

Capitala Kiev este „supusă rachetelor și atacurilor aeriene din partea trupelor ruse în fiecare zi. Dar nu renunță", a spus Zelensky. El a arătat că țara sa se află „în cel mai rău război de la al Doilea Război Mondial”.

  • „Am onoarea să vă salut în numele poporului ucrainean, oameni curajoși și iubitori de libertate, care de opt ani rezistă agresiunii ruse (...)
  • În acest moment, se decide destinul țării noastre. (...) Rusia ne-a atacat nu doar pe noi, nu doar pământul nostru. A intrat într-o ofensivă brutală împotriva valorilor noastre, a valorilor umane de bază”, a spus el, potrivit CNN.

„Vreau să mă asigur că rușii nu primesc nici măcar un ban pe care să îl folosească pentru a distruge Ucraina”

De asemenea, președintele Ucrainei a cerut Statelor Unite să „facă mai mult” în „cea mai întunecată perioadă” pentru țara sa și pentru întreaga Europă:

  • „În cea mai neagră perioadă pentru țara noastră, pentru întreaga Europă, fac apel să faceți mai mult.
  • Sunt necesare noi pachete de sancțiuni, în mod constant, în fiecare săptămână, până când mașinăria militară rusă se oprește. Sunt necesare restricții pentru toți cei pe care se bazează acest regim nedrept (...)
  • Toate companiile americane trebuie să părăsească imediat piața din Rusia, pentru că este inundată de sângele nostru.
  • Doamnelor și domnilor, membri ai Congresului, ar trebui să faceți presiune dacă există companii care finanțează mașina militară rusă.
  • Vreau să mă asigur că rușii nu primesc nici măcar un ban pe care să îl folosească pentru a distruge oamenii din Ucraina”.

Referiri la atentatele din 11 septembrie şi la atacul de la Pearl Harbor

Dacă săptămâna trecută, în Parlamentul britanic, președintele ucrainean a făcut referire la Winston Churchill, în discursul său către Congresul american el a comparat răboiul din Ucraina cu atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA şi cu atacul aviaţiei japoneze asupra bazei americane de la Pearl Harbor, în 1941:

  • „În marea istorie a dumneavoastră, aveţi pagini care vă permit să îi înţelegeţi pe ucraineni
  • Amintiţi-vă de Pearl Harbor, acea dimineaţă groaznică de 7 decembrie 1941, când cerul dumneavoastră era acoperit de avioanele care vă atacau. Amintiţi-vă de 11 septembrie, acea zi teribilă din 2001".

Apel către Biden: „A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii”

Zelensky i s-a adresat direct și președintelui american Joe Biden, cerându-i să fie „liderul păcii”, potrivit CNN.

„Mă adresez președintelui Biden: Sunteţi liderul unei mari naţiuni. Vreau să fiţi liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii", a spus Zelensky în limba engleză. El și-a suținut discursul în limba ucraineană, însă la final li s-a adresat în limba engleză membrilor Congresului.

În timpul intervenției sale, Zelenski a prezentat și un material video cu distrugerile provocate în Ucraina de către trupele ruse.

---------------------