NATO este îngrijorată că Rusia ar putea folosi arme chimice într-o operațiune de tip „steagul fals”, ca parte a invaziei sale asupra Ucrainei, a declarat marți secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează CNN.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

„Suntem îngrijorați că Moscova ar putea organiza o operațiune cu steag fals în Ucraina, posibil cu arme chimice”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă.

Afirmațiile „absurde” ale Moscovei despre laboratoarele biologice și armele chimice fac parte dintr-o „listă lungă de minciuni”, care provoacă îngrijorare cu privire la posibilitatea unui astfel de atac, a avertizat șeful NATO.

„Ei au susținut că nu intenționau să invadeze Ucraina, dar au făcut-o. Ei au susținut că își retrag trupele, dar apoi au trimis și mai mulți. Ei pretind că protejează civili, dar ucid civili”, a spus el în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles, adăugând că invazia „brutală” a Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin „provoacă moarte și distrugere în fiecare zi”.

„A șocat lumea și a zdruncinat ordinea internațională”, a adăugat el.

Invazia Rusiei în Ucraina a creat o „nouă realitate de securitate” în Europa

Stoltenberg spune că poziția militară a NATO trebuie să fie pregătită pentru „o nouă realitate de securitate” în Europa, creată de invazia Rusiei în Ucraina, potrivit BBC.

Mâine, liderii NATO vor începe să discute măsuri concrete pentru consolidarea securității pe termen lung, spune Stoltenberg.

Pe uscat, aceste măsuri ar putea include „substanțial mai multe forțe” în partea de est a alianței, spune el, într-o stare mai mare de pregătire.

Potrivit acestuia, vor fi luate în considerare, de asemenea, „creșteri majore” ale desfășurărilor navale și aeriene, consolidarea apărării antirachetă și aeriană și, de asemenea, creșterea apărării cibernetice, spune el.

Citește ultimele evoluții din a 20-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.