Aproximativ 350.000 de oameni sunt încă blocați în Mariupol, oraşul-port de la Marea Azov asediat de trupele ruse de la 1 martie, conform unui oficial local citat de CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • „Având în vedere că sunt 540.000 de locuitori, din care aproximativ 150.000 evacuați în primele trei zile, când încă era în siguranță, estimăm că circa 350.000 de oameni sunt blocați în Mariupol”, a declarat, la televiziunea ucraineană, Petro Andrișcenko, consilier al primarului orașului.

Mai multe încercări oficiale de a stabili coridoare sigure și de a evacua civilii din Mariupol au eșuat în ultimele zile. Un convoi cu ajutoare umanitare care ar fi trebuit să sosească duminică încă nu ajunsese în oraș, potrivit oficialilor.

„Majoritatea oamenilor stau în subsoluri și în adăposturi în condiții inumane"

Reprezentantul administrației locale a mai spus că majoritatea oamenilor stau în subsoluri și în adăposturi în condiții inumane - fără mâncare, fără apă, electricitate și încălzire. Oamenii topesc zăpada și demontează sistemul de încălzire pentru a face rost de apă de băut.

Conform unui ultim bilanț, de luni, al autorităților ucrainene, peste 2.500 de oameni au fost uciși în orașul Mariupol de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

------------------