Ucraina în ultima zi ar fi pierdut în aer 16 avioane, elicoptere și drone, iar la sol Rusia ar fi reușit să distrugă alte 10 aeronave, după cum susține Ministerul Rus al Apărării.

Blindat ucrainean distrus de catre rusiFoto: Captura YouTube

În total, în ultima zi, aviația și apărarea anti aeriană a Forțelor Ruse ar fi doborât 16 ținte aeriene: un avion Su-24 și un avion Su-25 al Forțelor Aeriene Ucrainene, 1 elicopter Mi-8 și 13 drone, inclusiv 6 drone Bayraktar TB-2.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, aviația rusă și dronele sale ar fi reușit să lovească în ultima zi 136 ținte ce țin de infrastructura militară ale Ucrainei: 7 posturi de comandă și centre de comunicații, 4 sisteme de rachete antiaeriene, 3 sisteme de rachete de artilerie, 4 stații ale unor sisteme S-300, 1 stație de război electronic, 4 depozite de muniții și combustibil și 72 de zone de concentrare a echipamentelor militare.

Rusia susține că în ultima zi ar mai fi reușit să lovească trei hangare care conțineau 4 avioane de asalt ucrainene Su-25, 1 elicopter Mi-24 și 5 elicoptere Mi-8, totul pe un aerodrom militar de lângă Kramatorsk.

Potrivit forțelor rusești, de la începutul „operațiunii militare speciale”, Rusia ar fi reușit să distrugă:

- 156 de vehicule aeriene fără pilot,

- 1.306 tancuri și alte vehicule blindate de luptă

- 127 de sisteme de rachete de artilerie

- 471 de artilerie de câmp și mortiere

- 1.054 de unități de vehicule militare speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ce se întâmplă cu sistemele antitanc Javelin și alte arme occidentale capturate de la forțele ucrainene

„În seara zilei de 14 martie, unități ale Trupelor Aeropurtate Ruse au capturat un punct fortificat al naționaliștilor și mercenarilor străini lângă Guta-Mezhigorskaya. Parașutiștii ruși au confiscat 10 sisteme de rachete antitanc Javelin de fabricație americană și o serie de alte arme furnizate de țările occidentale Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării de la Moscova, general-maiorul Igor Konaşenkov.

„Toate sistemele de rachete antitanc Javelin confiscate și alte arme străine sunt predate unităților Miliției Populare din republicile populare Donețk și Lugansk”, a spus Konașcenkov.

Cifrele prezentate de Rusia nu pot fi verificate independent, în condițiile date, și trebuie privite cu un grad de scepticism. Similar, și Ucraina susține că a produs pagube însemnate Rusiei și că în 20 de zile ar fi reușit să ucidă, să rănească sau să captureze peste 13.500 de militari ruși.

Citește și:

----