Noi imagini din satelit arată amploarea dezastrului în Mariupol, oraşul-port de la Marea Azov, atacat constant și izolat de către armata rusă, precum și din împrejurimile Kievului - case care ard și câmpuri pârjolite, conform CNN.

imagini din satelit cu bombardamentele la Mariupol și în jurul KievuluiFoto: Captura Maxar Technologies

Imaginile au fost publicate de Maxar Technologies și arată cum la doar 39 de kilometri nord-vest de centrul Kievului aproape fiecare casă din localitatea Moschun a suferit distrugeri semnificative. În unele case încă ard incendii, iar câmpurile din jurul satului sunt și ele pârjolite.

Imaginile suprinse luni arată și distrugerile din Mariupol, oraș-port strategic situat între Crimeea și Donbas, care de peste două săptămâni este lipsit de hrană și de apă, gaz, electricitate și comunicații. Dincolo de bombardamentele constante care au distrus zone întregi din oraș, forțele ruse încearcă pătrunderea în localitate pe mai multe direcții.

Spitalul Regional de Terapie Intensivă Mariupol din cartierul Zhovteneyvi are o gaură în fațada de sud a clădirii, în timp ce în jur sunt împrăștiate resturi, în urma bombardamentelor.

În apropierea clădirii spitalului, sunt afectate puternic mai multe blocuri de locuințe, unul dintre acestea părând să fie distrus de incendiu.

La aproximativ un kilometru și jumătate spre sud, în cartierul Primorskyi, mai multe case ard mocnit. De asemenea, blocuri din apropiere au suferit distrugeri semnificative.

Conform unui bilanț anunțat luni de consilierul prezidențial Oleksii Arestovici, peste 2.500 de oameni au fost uciși în orașul Mariupol de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. El acuză trupele ruse că blochează asistența umanitară după ce au încercuit orașul, în timp ce Rusia continuă să susțină că nu vizează ținte civile.

Mariupol este unul dintre cele mai afectate orașe din Ucraina, fiind, de mai bine de două săptămâni, fără apă, căldură sau energie termică, în timp ce este bombardat constant.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a cerut o soluție urgentă pentru a preveni „cel mai rău scenariu” pentru civilii care au rămas în orașul Mariupol, din sudul orașului, potrivit CNN.

„Cel mai rău scenariu îi așteaptă pe sutele de mii de civili prinși în lupte grele în Mariupol, dacă părțile nu ajung la un acord umanitar concret de urgență”, a avertizat luni Crucea Roșie, care a cerut părților ce luptă la Mariupol să ajungă la un acord de încetare a focului care să permită evacuarea în siguranță pentru civili.

Sute de mii de oameni din Mariupol se confruntă cu „lipsuri extreme de produse de bază, cum ar fi alimente, apă și medicamente”, iar mulți se adăpostesc în „subsoluri neîncălzite”.

De asemenea, trupuri ale celor care au fost uciși în bombardamente sunt încă prinse sub dărâmături sau zac pe străzile din oraș.

Marți, în cea de-a 20-a zi de război, tensiunile nu par să se calmeze. SUA susțin că Rusia ar fi cerut echipament militar din China, inclusiv rachete, drone și vehicule blindate, iar China „ar fi răspuns pozitiv” la cerere, relatează Financial Times. China neagă această versiune. SUA ar fi transmis Beijingului în timpul unei sesiuni „intense” de discuții de luni la Roma că asta ar fi o „greșeală istorică”.

--------------------