Doi activiști ruși au făcut irupţie și au ocupat luxoasa vilă Alta Mira din Biarritz, oraș aflat pe coasta franceză a Oceanului Atlantic, care aparține fostului ginere al lui Vladimir Putin, potrivit Il Fatto Quotidiano, citat de Rador.

Clădire din Londra care i-ar aparţine oligarhului rus Oleg Deripaska ocupată de anarhiștiFoto: Captura

Între timp, potrivit ziarului The Guardian,la Londra, un grup de manifestanți - aparținând mișcării anarhiste - au ocupat o altă vilă, deținută de oligarhul rus Oleg Deripaska, miliardar și fondator al celei mai mari companii de aluminiu din lume, Rusal.

Cei doi protestatari din Biarritz: Pierre Haffner, de la partidul ucrainean Svoboda Liberté și Serghei Saveliev au declarat că vor să ofere vila - cu 8 dormitoare și trei băi - refugiaților ucraineni care fug de războiul dorit de Putin și pentru a face acest lucru, au adăugat ei, au fost schimbate deja încuietorile de la uşile casei: o fotografie postată pe profilurile de Instagram îi arată pe unul din balcoanele vilei, fluturând steagul ucrainean.

O fotografie publicată de Sky News prezintă în schimb vila oligarhului Deripaska, situată în Belgrave Square - în centrul capitalei britanice - împodobită la o fereastră cu un steag galben și albastru şi un banner pe care scrie "Această proprietate a fost eliberată ".

Reşedinţa din Belgrave Square face parte dintre bunurile care i-au fost înghețate oligarhului Deripaska, lovit de sancțiunile anti-Rusia în urma invaziei Ucrainei.

„Ocupând această vilă, dorim să ne arătăm solidaritatea cu poporul ucrainean, precum și cu poporul rus, care nu a fost niciodată de acord cu această nebunie”, declară grupul „ResistLondon” pe profilul său de Twitter.

Cine este oligarhul rus Oleg Deripaska

Oleg Deripaska este unul dintre oligarhii vizați de sancțiuni după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, joia trecută Marea Britanie hotărând înghețarea bunurilor miliardarului rus. Reamintim că Marea Britanie a sancţionat circa 20 de oligarhi ruşi, între care Roman Abramovici şi Alişer Usmanov, confiscându-le proprietăţile din Londra şi interzicându-le să intre pe teritoriul ţării.

Deripaska, acţionar la En+ Group, companie energetică ce deţine UC Rusal, unul dintre cei mai importanţi producători de aluminiu din lume, are o avere estimată la 2 miliarde de lire sterline şi un portofoliu de proprietăţi în Marea Britanie de mai multe milioane de lire, spunea guvernul de la Londra la momentul respectiv.

Marea Britanie susţine că Deripaska este asociat apropiat al guvernului rus şi al preşedintelui Vladimir Putin.

Deripaska, fondatorul gigantului rus al aluminiului Rusal, s-a numărat printre cei câțiva oligarhi ruși care au criticat războiul din Ucraina și impactul său asupra mediului de afaceri încă din primele zile ale invaziei, după ce Occidentul a anunțat că va impune sancțiuni fără precedent împotriva economiei țării.