Un înalt consilier ucrainean și un oficial israelian au respins sâmbătă informațiile apărute în presă care sugerau că Israelul a încercat să convingă Ucraina să cedeze exigențelor Rusiei în timpul negocierilor de pace, relatează Reuters.

Naftali Bennett - Volodimir Zelenski - Vladimir PutinFoto: JACK GUEZ/ AFP/ Profimedia Images

Israelul s-a implicat în eforturile diplomatice menite să pună capăt războiului din Ucraina. Premierul israelian Naftali Bennett a purtat discuții la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin, iar apoi a discutat prin telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

O informație difuzată de portalul israelian Walla News, de ziarul Jerusalem Post și de site-ul american de știri Axios sugera, citând un oficial ucrainean nenumit, că Bennett ar fi îndemnat Ucraina să cedeze cerințelor Rusiei.

Israelul, „la fel ca și alte țări intermediare, NU îndeamnă Ucraina să accepte nicio solicitare a Federației Ruse”, a transmis pe Twitter consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak. „Acest lucru este imposibil din motive militare și politice. Dimpotrivă, Israelul îndeamnă Rusia să evalueze mai adecvat evenimentele”, a completat el.

Și un înalt oficial israelian, care a cerut să i se respecte anonimatul având în vedere subiectul sensibil, a ținut să transmită că informațiile apărute în presă sunt „în mod evident false”.

„În niciun moment, prim-ministrul Bennett nu l-a sfătuit pe preşedintele Zelenski să accepte un acord oferit de Putin, deoarece un astfel de acord nu ni s-a oferit pentru ca noi să putem face acest lucru”, a spus oficialul israelian.

”Bennett nu i-a spus în niciun moment lui Zelenski cum să acţioneze şi nici nu are vreo intenţie”, a continuat el.

Citește și:

---