Președintele american Joe Biden va anunța vineri că SUA, împreună cu G7 și Uniunea Europeană, vor cere revocarea statutului de „națiunea cea mai favorizată” pentru Rusia, au declarat pentru CNN surse familiare problemei. Mișcarea necesită aprobarea Congresului.

Joe BidenFoto: Profimedia Images / Kent Nishimura/Los Angeles Times

Se așteaptă ca fiecare țară să implementeze această măsură pe baza propriilor procese naționale.

Discuțiile bipartizane din Senat au condus la hotărârea de a lua măsuri mai agresive cu privire la statutul comercial al Rusiei – după ce Casa Albă a redus efectiv proiectul de lege adoptat de Congres care interzice importul de petrol, gaze naturale și cărbune rusești în SUA.

Versiunea anterioară a legislației includea o prevedere care ar suspenda permanent relațiile comerciale normale pentru Rusia și Belarus. Dar Casa Albă și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acea parte a proiectului de lege și, în cele din urmă, a fost eliminată.

Proiectul de lege care interzice importurile de energie din Rusia, care a trecut miercuri seara de Parlament, cerea pur și simplu o revizuire a statutului Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului.

-------