Forțele ruse au bombardat Institutul de Fizică și Tehnologie din orașul Harkiv, care găzduiește un reactor nuclear experimental, iar o pensiune învecinată este în flăcări, a anunțat joi Parlamentul ucrainean, relatează Reuters.

Rusia ar fi atacat Institutul de Fizica din HarkivFoto: Captura video

Parlamentul a scris pe Twitter că luptele din apropierea institutului continuă și că bombardamentele au produs un incendiu la un hostel din apropiere.

Inițial, serviciile de urgență ale Ucrainei spuneau, potrivit CNN, că încearcă să stingă un incendiu la un cămin aflat lângă Institut.

Dacă într-adevăr Institutul ar fi fost atacat, acesta ar fi al doilea atac în câteva zile, pentru că pe 7 martie Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AEIA) a declarat că a primit informaţii conform cărora obuze de artilerie au avariat o instalaţie de cercetare nucleară din Harkiv, al doilea oraş al Ucrainei, fără „consecinţe radiologice".

De altfel, Oficiul de Securitate din regiunea Harkiv scria duminică la prânz că trupele ruso-teroriste au bombardat o unitate de cercetare nucleară de la „Institutul de Fizică și Tehnică”.

”Încă o dată, forțele teroriste ruse lansează lovituri direcționate asupra instalațiilor nucleare ale Ucrainei”, scria Oficiul de Securitate din Harkiv duminică, adăugând că ”agresorul rus a lansat mai multe rachete asupra Institutului de Fizică și Tehnologie Harkiv (NSC KIPT).

Luni, la primele ore, Tass scrie că SBU și naționaliștii ucraineni plănuiesc să arunce în aer instalații nucleare de la același institut pentru a da vina pe Rusia.

"SBU, împreună cu militanții batalionului Azov, pregătesc o provocare cu posibilă contaminare radioactivă a zonei de lângă orașul Harkov. Naționaliștii au minat un reactor la o instalație nucleară experimentală situată la Institutul de Fizică și Tehnologie Harkiv", ar spune Ministerul Apărării rus. "SBU și militanții batalionului Azov plănuiesc să arunce în aer reactorul și să acuze Forțele Armate Ruse că ar fi lansat un atac cu rachete asupra unei instalații nucleare experimentale".