Situația umanitară din Mariupol devine „din ce în ce mai gravă și disperată” - sute de mii de oameni nu au hrană, apă, căldură, electricitate sau acces la îngrijire medicală, avertizează Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR).

Foto:
  • "Toate magazinele și farmaciile au fost golite în urmă cu patru-cinci zile. Unii oameni au încă mâncare, dar nu sunt sigur cât timp va dura.
  • Mulți oameni din Mariupol au raportat că nu au mâncare pentru copii.
  • Oamenii au început să se atace unii pe alții pentru mâncare. Oamenii au început să strice mașina cuiva pentru a scoate benzina", a declarat Sasha Volkov, șeful adjunct al subdelegației CICR, citat de CNN.

De asemenea, medicamentele încep să se epuizeze, „mai ales pentru pacienții cu diabet și cancer” și nu există nicio modalitate de a le găsi în oraș, în timp ce spitalele funcționează parțial, a adăugat Volkov.

Autoritățile locale din Mariupol au acuzat și joi că forțele ruse au bombardat „culoarul verde” destinat evacuării localnicilor.

Mariupol orașul-port de la Marea Azov, care de mai bine de o săptămână este fără apă, energie electrică și căldură, este atacat de zile întregi, bombardat și izolat de forțele ruse, iar cel puțin 1.300 de civili au fost uciși de la începutul invaziei ruse, conform administrației locale.

Pe rețelele sociale, dar și pe agenții internaționale de presă au apărut imagini tulburătoare cu trupuri coborâte într-o groapă comună din orașul asediat din sudul Ucrainei.

În imagini pot fi văzuți bărbați, unii îmbrăcați în salopete sau costume de protecție albastre, punând trupuri neînsuflețite într-un șanț. În unele fotografii, trupurile sunt în saci, dar altele sunt învelite doar în ceea ce par a fi pături.

Miercuri, spitalul de copii din Mariupol a fost distrus complet în urma bombardamentelor rusești.