Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că ​Rusia nu se va ascunde de nimeni și că țara sa este pregătită să colaboreze cu toți partenerii care doresc acest lucru, relatează agenția Interfax.

Vladimir PutinFoto: Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

„Noi înșine nu ne vom ascunde de nimeni. Suntem deschiși să lucrăm cu toți partenerii noștri, partenerii străini care își doresc acest lucru”, a spus Putin după o întâlnire cu membrii guvernului său.

„În acest sens, drepturile investitorilor și colegilor noștri străini care rămân în Rusia și lucrează în Rusia trebuie protejate în mod fiabil. Cer guvernului să nu piardă din vedere acest lucru", a cerut el în contextul în care executivul de la Moscova analizează deja o listă cu companiile străine a căror active să fie naționalizate.

Însă Putin a cerut de asemenea guvernului său „să acționeze decisiv ca răspuns la închiderea întreprinderilor din Rusia de către proprietarii străini, pentru a introduce managementul extern”.

„Este necesar atunci, așa cum a sugerat prim-ministrul, să se introducă managementul extern și apoi să se transfere aceste întreprinderi către cei care doresc să lucreze. Există suficiente instrumente legale, de piață”, a spus Vladimir Putin, cu referire la opțiunile pregătite de guvernul de la Moscova pentru companiile străine care decid să părăsească Rusia.

Vladimir Putin spune că rușii „se vor reorienta”

În timpul ședinței de guvern el a anunțat că Moscova va respecta contractele de livrare a gazelor naturale încheiate și a admis că sancțiunile occidentale sunt resimțite în țară, potrivit Reuters.

„Este clar că în asemenea momente cererea oamenilor pentru anumite categorii de bunuri crește întotdeauna dar nu avem nicio îndoială că vom rezolva toate aceste probleme într-o manieră calmă”, a spus liderul de la Kremlin.

„Treptat, oamenii se vor reorienta și vor înțelege că pur și simplu nu există evenimente pe care să nu le putem rezolva”, a adăugat el.

Guvernul rus a prezentat joi o listă de peste 200 de bunuri și echipamente interzise la export în contextul exodului fără precedent al companiilor străine din Rusia și a valului de sancțiuni impuse de Occident și alte state din jurul lumii.

Interdicția va rămâne în vigoare până la sfârșitul acestui an, executivul de la Moscova susținând că ea este necesară pentru a stabiliza economia.

Urmărește ultimele evoluții din a 15-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.