Oleg Ustenko, principalul consilier pe probleme economice al guvernului ucrainean, a declarat joi că trupele rusești invadatoare au distrus până acum infrastructură, clădiri și alte bunuri fizice în valoare de cel puțin 100 de miliarde de dolari, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ustenko, principalul consilier economic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat în timpul unui eveniment virtual găzduit de Institutul Peterson pentru Economie Internațională că războiul a obligat 50% din firmele ucrainene să se închidă cu totul și că restul operează cu mult sub capacitatea lor.

În urmă cu câteva zile președintele Volodimir Zelenski declara că „distrugerile” provocate de invazia și bombardamentele rusești sunt „imposibil de calculat”.

„În această perioadă, o perioadă foarte scurtă de timp, loviturile aeriene și bombardamentele au distrus 211 școli, 34 de spitale, mii de clădiri rezidențiale și zeci de mii de apartamente obișnuite”, a declarat luni președintele ucrainean.

Marți, premierul britanic Boris Johnson le-a spus liderilor celor 4 țări ce alcătuiesc grupul de la Visegrad, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria, că trebuie pregătit un „Plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei.

Una dintre persoanele care au participat la întâlnirea dintre cei 5 șefi de stat a declarat că aceștia au ajuns la un consens privind necesitatea de a reconstrui Ucraina, însă că detaliile exacte privind finanțarea eforturilor nu au fost deocamdată stabilite, discuțiile fiind la un stadiu foarte preliminar.

Urmărește ultimele evoluții din a 15-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.