Controversatul gazoduct Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania, vizat de sancțiunile luate de Berlin și Washington după invazia rusă a Ucrainei, este „mort” și nu poate fi „reînviat”, a declarat marți Victoria Nuland, citată de AFP.

Victoria NulandFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Cred că Nord Stream 2 a murit acum”, „este o bucată mare de metal pe fundul mării și nu cred că poate fi reînviat”, a spus numărul trei al diplomației americane în timpul unei audieri parlamentare.

Proiectul a fost dorit insistent de Germania și a fost un subiect de tensiune majoră între Washington și Berlin, iar Biden a încercat într-un final să aplaneze disensiunile și a acceptat gazoductul.

Totuși, după invazia Ucrainei, Germania a suspendat aprobarea gazoductului, fapt care l-a determinat pe Lavrov să-i numească pe nemți ”subordonați”.

Și șeful diplomației ruse consideră că Nord Stream 2 ”și-a trăit istoria” și că este îngropat.

Germania este dependentă de Rusia pentru o treime din importurile de petrol - o dependenţă mult mai mare faţă de cea a Statelor Unite, care au anunţat, marţi, o interdicţie a importurilor de petrol rusesc.

"Dacă oprim aceste importuri chiar acum, mâine nu vom mai putea să ne mişcăm în Germania", a declarat Baerbock pentru canalul online de televiziune al publicaţiei Bild, adăugând că lucrătorii esenţiali, precum profesorii şi asistenţii medicali nu ar mai putea ajunge la serviciu şi s-ar putea înregistra pene de curent.