Președintele ucrainean s-a adresat marți seară prin conferință video Parlamentului britani într-un discurs istoric care vizează obținerea de mai mult sprijin pentru țara sa după invazia rusă, potrivit AFP și BBC. El a fost întâmpinat de ovații în picioare din partea parlamentarilor britanici.

HotNews.roFoto: Hotnews

El a fost întâmpinat de ovații în picioare din partea parlamentarilor britanici.

Zelenski este primul lider străin care se adresează parlamentului britanic prin videoconferință și citit un text ascultat cu atenție de deputații adunați în fața unei Camere a Comunelor pline.

Din prima zi a invaziei ruse, "nu am dormit. Cu toții am luptat pentru țara noastră, cu armata noastră", a spus el.

„Nu ne vom da bătuți și nu vom pierde”, a spus el.

"Vom lupta până la capăt, pe mare, în aer. Vom continua să luptăm pentru pământul nostru, cu orice preț, în păduri, pe câmpuri, pe maluri, pe străzi", a spus el.

Acest discurs a amintit de cel al lui Winston Churchill în Camera Comunelor în iunie 1940, după ce forțele britanice au fost forțate să se retragă din Franța în fața atacului germanilor.

Zelenski a vorbit la scurt timp după ce guvernul britanic a anunțat că Regatul Unit va opri importurile de țiței și produse petroliere rusești până la sfârșitul anului 2022, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

El a vorbit zilnic cu liderii occidentali de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Pe 5 martie, Zelenski sa adresat oficialilor aleși din Congresul Statelor Unite prin videoconferință pentru a cere ajutor financiar și avioane de fabricație sovietică.

Președintele ucrainean a cerut cu această ocazie o înăsprire a sancțiunilor economice împotriva Rusiei, în special un embargo asupra importurilor de petrol și gaze rusești, pe care președintele american Joe Biden l-a decretat marți.

Volodimir Zelenski a cerut ca Rusia să fie recunoscută ca „stat terorist”

Președintele ucrainean a vorbit Parlamentului britanic într-o conferință video cerând ca Rusia să fie recunoscută ca „stat terorist”, potrivit BBC.

El a mulțumit Regatului Unit pentru sprijinul acordat, dar a cerut sancțiuni mai dure și „să ne asigurăm că cerurile noastre sunt în siguranță”.

Prim-ministrul Boris Johnson a declarat că președintele Zelensky a „mișcat inimile tuturor” urmărind și s-a angajat să „continue cu înăsprirea sancțiunilor economice” în jurul președintelui rus Vladimir Putin.

Liderul laburist Sir Keir Starmer a lăudat, de asemenea, „curajul [și] hotărârea” președintelui și a poporului său, adăugând: „El și-a arătat puterea și trebuie să îi arătăm lui – și poporului ucrainean – angajamentul și sprijinul nostru”.

Urmărește ultimele evoluții din a 13-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.