SUA lucrează cu Polonia la posibilitatea ca Polonia să furnizeze Ucrainei avioane de luptă, confirmă un purtător de cuvânt al Casei Albe pentru CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Zelenski a avut sâmbătă o discuție cu senatorii americani și a cerut din nou ajutor, în special avioane de luptă, în condițiile în care solicitarea sa către NATO de a „închide cerul” Ucrainei printr-o zonă de excludere aeriană a fost respinsă.

Ca parte a conversațiilor cu Polonia, SUA caută să stabilească ce „capacități ar putea oferi Poloniei dacă ar decide să transfere avioane în Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt, care nu a detaliat ce opțiuni de rambleu sunt luate în considerare, scrie CNN.

Politico scrie că dacă Polonia ar decide să trimită avioanele sale sovietice Ucrainei, ea ar cere SUA să ajute statul polonez cu avioane de luptă americane în schimb. Polonia operează de peste 20 de ani avioane F-16, iar de curând a semnat un contract de 4,6 miliarde de dolari pentru avioane F-35.

  • „În timp ce Polonia a considerat să-și trimită avioanele de război în Ucraina săptămâna trecută, Varșovia a întrebat Casa Albă dacă administrația Biden le poate garanta că le va furniza avioane de luptă fabricate în SUA pentru a umple golul lăsat. Casa Albă a spus că va analiza problema. Administrația Biden nu s-a opus ca guvernul polonez să acorde MiG-urile către Ucraina, ceea ce ar putea escalada tensiunile dintre NATO și Moscova”, scrie Politico.

Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă a spus că trimiterea avioanelor de luptă în Ucraina este o „decizie suverană pe care trebuie să o ia orice țară” și a remarcat că există o serie de logistică de rezolvat, inclusiv modul în care aeronava va fi transferată din Polonia în Ucraina.

Doi parlamentari care au participat la un apel zoom cu președintele ucrainean sâmbătă devreme au declarat că Zelensky a spus că Polonia și-a semnalat că este pregătită să trimită avioane de luptă MiG 29, dar că „așteaptă doar ca voi [SUA] să le permiteți”.

Ucraina cere avioane de luptă de la statele vecine / Ce avioane ar putea opera ucrainenii și de ce transferul MiGurilor 29 poloneze ar fi problematic

Informația cum că unele state europene ar putea dona avioane militare Ucrainei a început să circule în urmă cu câteva zile, dar a fost infirmată categoric de toate statele menționate.

Ucraina operează avioane de luptă de sorginte sovietic, și în cazul unui astfel de transfer de tehnologie ar avea nevoie de avioane similare pentru care au piloți pregătiți, cunoștințe de operare și un lanț logistic pentru ele.

În cazul Poloniei ar fi vorba doar de avioanele de vânătoare MiG 29, pe care polonezii le-au primit în trecut de la Germania. O problemă ar fi că aceste avioane au fost modernizate de Polonia și conțin sisteme NATO ce ar trebui date jos de pe aeronave dacă s-ar decide să fie donate Ucrainei.

Dacă ar donă avioanele Ucrainei, Polonia ar rămâne să se bazeze doar pe actualele sale F-16, întrucât modernele F-35 vor începe să sosească din SUA abia din 2024. Astfel, dacă SUA nu ar cădea de acord să transfere avioane F-16 Poloniei îns chimbul celor MiG 29 trimise Ucrainei, discuțiile logistice ar putea să nici nu mai aibă sens.

În urmă cu trei zile, președintele polonez Andrzej Duda a respins categoric informația că Polonia ar dona avioanele MiG 29 către Ucraina.

  • „Nu trimitem niciun avion de vânătoare în Ucraina pentru că asta ar deschide o interferență militară în conflictul ucrainean. Nu ne alăturăm acestui conflict. NATO nu este parte la acest conflict”, a spus președintele Poloniei Andrzej Duda.

Reacția Poloniei vine după ce și Bulgaria a respins categoric ideea de a dona avioane de vânătoare Ucrainei.

Premierul Bulgariei Kiril Petkov a respins categoric informația că ar urma să ofere avioane de luptă Ucrainei:

  • „În general ne lipsesc și nouă avioanele, nu putem da nimănui singurele avioane pe care le avem. Avem un număr mic de avioane în condiții de zbor, avem o problemă cu aprovizionarea cu piese. Este complet absurd să le dai”, a spus premierul Kiril Petkov, citat de Novinite.

Ucraina anunța că va primi 70 de avioane de vânătoare de la statele europene

Forțele Aeriene din Ucraina au anunțat marți că peste 70 de avioane de luptă ar urma să fie trimise ca ajutor din statele NATO către Ucraina. Polonia, Bulgaria și Slovacia ar urma să trimită avioane de sorginte sovietic pe care militarii ucraineni aflați în conflict cu Rusia știu să le opereze și au lanț logistic pentru ele.

- Bulgaria - avioane MiG-29 (16 bucăți)

- Bulgaria - avioane Su-25 (14 bucăți)

- Polonia - avioane MiG-29 (28 bucăți)

- Slovacia - avioane MiG-29 (12 bucăți)

---

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.