Polonia nu va oferi sau trimite avioane de vânătoare Ucrainei, a declarat marți președintele polonez Andrzej Duda, după ce autoritățile de la Kiev au lansat informația că mai multe state europene vor dona avioane MiG-29 și Suhoi Su-25 Ucrainei pentru a le folosi în războiul cu Rusia.

Mig-29 Fulcrum bulgaresc pe pistaFoto: PJF Military Collection/Alamy/ Profimedia
  • „NATO este solidară cu Ucraina. Aliații NATO au impus Rusiei costuri severe pentru invazia sa total nejustificată și nesăbuită a Ucrainei și vom trage atât Rusia, cât și Belarus la răspundere pentru ceea ce fac (...) Aliații NATO oferă diferite tipuri de sprijin militar: material, arme antitanc, sisteme de apărare aeriană și alte tipuri de echipamente militare pentru Ucraina, ajutor umanitar și, de asemenea, sprijin financiar. Dar NATO nu trebuie să facă parte din conflict. NATO nu va trimite trupe în Ucraina și nici nu va muta avioane în spațiul aerian ucrainean”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
  • „Nu trimitem niciun avion de vânătoare în Ucraina pentru că asta ar deschide o interferență militară în conflictul ucrainean. Nu ne alăturăm acestui conflict. NATO nu este parte la acest conflict”, a spus președintele Poloniei Andrzej Duda.

Reacția Poloniei vine după ce și Bulgaria a respins categoric ideea de a dona avioane de vânătoare Ucrainei.

Premierul Bulgariei Kiril Petkov a respins categoric informația că ar urma să ofere avioane de luptă Ucrainei:

  • „În general ne lipsesc și nouă avioanele, nu putem da nimănui singurele avioane pe care le avem. Avem un număr mic de avioane în condiții de zbor, avem o problemă cu aprovizionarea cu piese. Este complet absurd să le dai”, a spus premierul Kiril Petkov, citat de Novinite.

Ucraina anunța că va primi 70 de avioane de vânătoare de la statele europene

Forțele Aeriene din Ucraina au anunțat marți că peste 70 de avioane de luptă ar urma să fie trimise ca ajutor din statele NATO către Ucraina. Polonia, Bulgaria și Slovacia ar urma să trimită avioane de sorginte sovietic pe care militarii ucraineni aflați în conflict cu Rusia știu să le opereze și au lanț logistic pentru ele.

- Bulgaria - avioane MiG-29 (16 bucăți)

- Bulgaria - avioane Su-25 (14 bucăți)

- Polonia - avioane MiG-29 (28 bucăți)

- Slovacia - avioane MiG-29 (12 bucăți)

---

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.