Parlamentul rus a adoptat vineri un pachet de legi menit să contracareze efectele sancțiunilor occidentale asupra economiei țării, decise după invadarea Ucrainei, potrivit AFP.

Duma de stat a RusieiFoto: TASS / Profimedia Images

Acest text, accesibil pe site-ul Dumei, are scopul de a „crește stabilitatea economiei ruse precum și de a proteja cetățenii față de sancțiuni”.

  • Au fost adoptate sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, ducând la o scădere abruptă a rublei și la fuga masivă a companiilor străine din țară, printre alte efecte devastatoare asupra economiei ruse:
  • Legea dă guvernului posibilitatea de a majora pensiile și salariul minim, „dacă este necesar”.
  • Un moratoriu asupra inspecțiilor la IMM-uri poate fi introdus și pentru 2022 și până la sfârșitul anului 2024 pentru companiile
  • Textul introduce, de asemenea, un sistem simplificat de achiziție a medicamentelor, precum și o listă extinsă a acestora din urmă.
  • Această lege prevede și o procedură simplificată de „răscumpărare”, adică răscumpărarea de către o societate a propriilor acțiuni. Prețul acțiunilor companiilor rusești fiind mult depreciat, dacă nu a fost șters, acest lucru le-ar permite să le răscumpere la un preț scăzut pentru a se consolida.
  • Legea prevede, de asemenea, suspendarea rambursării datoriilor pentru cetățeni și IMM-uri în 2022, măsură deja introdusă la începutul pandemiei de coronavirus.
  • În cele din urmă, există planuri de extindere a unei amnistii de capital care este în vigoare de câțiva ani, permițând rușilor să repatrieze proprietățile și capitalul deținut în străinătate fără a risca urmărirea penală.
  • De asemenea, o prevedere permite companiilor să modifice candidații propuși consiliului lor de administrație, măsură care aduce în minte controversele legate de străini prezenți în organele consultative ale multor mari grupuri rusești.

Întrebat în cadrul briefingului său zilnic de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „economia se află acum într-un mediu agresiv”.

"Economia ne preocupă pe toți, se referă la bunăstarea tuturor cetățenilor, iar asupra economiei noastre sunt îndreptate lovituri care trebuie amortizate și reduse la minimum.Pe asta se concentrează acum guvernul și președintele", a spus el.

---