Ministerul rus al apărării a publicat vineri o înregistrare video care prezintă tancuri distruse ale forțelor armate ucrainene și lansatoare Javelin despre care afirmă că au fost abandonate de armata ucraineană.

Tanc ucrainean distrus de rusiFoto: Captura YouTube

Potrivit agenției TASS care citează ministerul apărării de la Moscova, înregistrarea video a fost filmată în urmă cu o zi lângă orașul Mariupol.

Videoclipul arată tancuri ucrainene distruse și lansatoare antitanc Javelin despre care ministerul rus al apărării afirmă că au fost „abandonate” de apărătorii ucraineni în apropierea satului Lebedenski.

Imaginile mai arată și poziții defensive abandonate de armata ucraineană, videoclipul continuând apoi cu imagini cu distribuirea de apă potabilă către populația locală.

Ministerul rus al apărării a mai publicat miercuri și imagini cu ceea ce afirmă că reprezintă „distrugerea unui post de comandament și observație” ucrainean.

Ucraina câștigă bătălia pe comunicare cu Rusia

Publicarea acestor imagini reprezintă o raritate pentru armata rusă care de la începutul invaziei s-a rezumat să comunice sec numărul pozițiilor pe care le-a atacat și le-ar fi distrus în Ucraina.

Rusia a publicat abia miercuri, după 7 zile de luptă, un prim bilanț al morților și răniților pe care i-a înregistrat de la invadarea Ucrainei: 498 de militari ruși morți și aproape 1.600 răniți, de zece ori mai puțin decât numărul anunțat de forțele armate ucrainene.

Ucraina în schimb, în fața unui inamic superior militar, a reușit să câștige o primă bătălie: cea a poveștilor. Încă din primele zile ale invaziei ruse, și parțial datorită tăcerii Moscovei, Kievul a reușit să genereze în întreaga lume o revărsare masivă de simpatie pentru rezistența în fața agresiunii marelui său vecin

Exprimându-se constant prin videoclipuri cu mesaje epice, dar personale, președintele Volodimir Zelenski și-a creat deja o legendă și a devenit o figură eroică.

Armata ucraineană invită mamele soldaților ruși capturați să-i ia din țară

Și forțele militare ucrainene au depus un efort considerabil pentru a arăta acest război ca pe un rezultat al voinței distructive de putere a unui singur om, Vladimir Putin, chiar dacă acest lucru înseamnă folosirea vocilor și a figurilor prizonierilor de război în acest scop.

Astfel, există nenumărate videoclipuri postate online de militarii și voluntarii ucraineni încă de la începutul conflictului care arată soldați cu fețe uneori foarte tinere care își spun vârsta, numele, regiunea de origine.

Ei par dezorientați, explicând adesea că au fost mințiți, că nu știau că trebuie să lupte în Ucraina.

Mai mult decât atât, Ministerul ucrainean al Apărării invită mamele soldaților ruși capturați să vină să-i ia din țară.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.