Armata ucraineană le-a invitat miercuri pe mamele soldaţilor ruşi capturaţi pe teritoriul său să vină să îi ia, Kievul afirmând că a luat zeci de prizonieri de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

Mercenar rus din grupul WagnerFoto: Screenshot via Unian

„A fost luată decizia de a-i preda pe soldaţii ruşi capturați mamelor lor dacă acestea vin să îi ia din Ucraina, la Kiev”, a informat Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat.

Ministerul a publicat numerele de telefon şi o adresă de e-mail prin care mamele pot obţine informaţii despre fiii lor prizonieri în Ucraina.

În cazul în care detenţia fiilor lor este confirmată, femeile ruse sunt invitate să meargă în Polonia, apoi să intre în Ucraina printr-un punct de trecere a frontierei.

„Veţi fi primite şi însoţite la Kiev, unde îi veţi putea lua pe fiii voştri”, a subliniat ministerul ucrainean.

„Spre deosebire de fasciştii lui Putin, noi ucrainenii nu ducem un război împotriva mamelor şi copiilor lor capturaţi”, se mai arată în comunicat.

În timpul conflictului dintre Moscova şi separatiştii ceceni din anii 1990 şi 2000, numeroşi tineri recruţi ruşi au fost trimişi pe front, iar unii au căzut prizonieri.

Mame ale soldaţilor s-au mobilizat atunci pentru a-i aduce înapoi pe supravieţuitori sau pentru a lua cadavrele, fără a ezita să meargă la faţa locului, o mişcare ce a alimentat atunci proteste anti-război în Rusia.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Citește și: