SUA au livrat Ucrainei pentru prima dată în ultimele zile sute de rachete antiaeriene Stinger, inclusiv peste 200 doar luni, potrivit unui oficial american și a unei surse din Congres informată despre această problemă, potrivit CNN și NBC.

Rachete StingerFoto: Raytheon

La începutul acestui an, SUA a dat undă verde țărilor baltice, inclusiv Lituania, Letonia și Estonia, pentru a trimite armele de fabricație americană pe care le au în Ucraina, inclusiv Stingers.

Dar până acum administrația Biden a spus că SUA nu furnizează Stinger direct Ucrainei, în timp ce au furnizat alte arme letale.

Unii membri ai Congresului au pretins de luni de zile ca rachete Stinger suplimentare să fie trimise în Ucraina. Ucrainenii au cerut în mod repetat mai multe arme din SUA, inclusiv arme antiaeriene și antitanc.

Secretarul de stat al SUA Tony Blinken a declarat miercuri reporterilor că în acest moment Ucraina are nevoie disperată să primească „echipament militar defensiv vital”.

Există diferite generații de Stinger pe care SUA le produc, iar oficialii americani au fost conștienți că nu oferă cel mai nou model ucrainenilor în cazul în care acestea cad în mâinile rușilor care ar putea fura tehnologia SUA.

La începutul acestei săptămâni, Germania a anunțat că va livra Ucrainei 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete Stinger, marcând o schimbare în poziția sa anterioară de a nu trimite armament în Ucraina pe fondul acestei crize.

Și Australia va trimite rachete în Ucraina ca parte a unui pachet de sprijin de 50 de milioane de dolari, potrivit premierului Scott Morrison.

„Vom angaja 50 de milioane de dolari pentru a veni în sprijin atât cu echipamente defensive și letale, cât și cu ajutor neletal pentru Ucraina. Majoritatea covârșitoare a acestor ajutoare, adică aproximativ 70 de milioane de dolari australieni, va fi în categoria de ajutor letal”, a spus el

Ce arme a trimis fiecare țară Ucrainei

Până acum, țările Uniunii Europene au trimis către Ucraina sau și-au luat angajamentul de a trimite următoarele:

  • Germania - 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete sol-aer Stinger.
  • Luxemburg - 100 de arme antitanc NLAW, jeep-uri și 15 corturi militare, precum și capacitate de transport aerian.
  • Belgia - 2.000 de mitraliere, 3.800 de tone de combustibil.
  • Olanda - 200 de rachete Stinger.
  • Polonia - 100 de mortiere, 8 drone, arme antitanc Javelin, puști de asalt Grot, muniție.
  • Slovacia - 12.000 de piese de muniție de artilerie (120 mm), 10 milioane de litri de combustibil, 2,4 milioane de litri de combustibil de aviație și 2 sisteme de deminare Bozena.
  • Estonia - arme antitanc Javelin (numărul nu este dezvăluit).
  • Letonia - Rachete sol-aer Stinger (numărul nu este dezvăluit).
  • Cehia - mitraliere, puști de asalt, alte arme ușoare și muniție în valoare de 188 milioane de coroane (echivalentul a 8,57 milioane de dolari).
  • România a luat duminică dimineață decizia de a oferi un sprijin de peste 3 milioane de euro către Ucraina, constând în combustibil, veste antiglonț, căști, muniție și echipamente militare, alimente, apa si medicamente.