Australia va trimite rachete în Ucraina ca parte a unui pachet de sprijin de 50 de milioane de dolari, potrivit premierului Scott Morrison.

Tanc rusesc distrus de ucraineniFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Morrison a declarat într-o conferință de presă că rachetele antitanc se dovedesc extraordinar de eficiente pentru forțele ucrainene, relatează The Kyiv Independent.

„Vom angaja 50 de milioane de dolari pentru a veni în sprijin atât cu echipamente defensive și letale, cât și cu ajutor neletal pentru Ucraina. Majoritatea covârșitoare a acestor ajutoare, adică aproximativ 70 de milioane de dolari australieni, va fi în categoria de ajutor letal”, a spus el, potrivit Daily Mail.

„Vorbim de rachete, muniție, vorbim de sprijinirea lor în apărarea din Ucraina și vom face asta în parteneriat cu NATO. Nu am de gând să intru în detalii, pentru că nu intenționez să anunț guvernul rus cu privire la ceea ceea ce vom trimite”, a spus Morrison.

Germania a anunțat sâmbătă că va furniza Ucrainei 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete sol-aer Stinger din stocurile sale militare.

Duminică, președintele american Joe Biden a aprobat trimiterea unui ajutor în valoare de 350 de milioane de dolari, inclusiv arme antitanc Javelin. Marea Britanie a trimis deja 2.000 de lansatoare de rachete antitanc.

Ce arme a trimis fiecare țară Ucrainei

Până acum, țările Uniunii Europene au trimis către Ucraina sau și-au luat angajamentul de a trimite următoarele:

  • Germania - 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete sol-aer Stinger.
  • Luxemburg - 100 de arme antitanc NLAW, jeep-uri și 15 corturi militare, precum și capacitate de transport aerian.
  • Belgia - 2.000 de mitraliere, 3.800 de tone de combustibil.
  • Olanda - 200 de rachete Stinger.
  • Polonia - 100 de mortiere, 8 drone, arme antitanc Javelin, puști de asalt Grot, muniție.
  • Slovacia - 12.000 de piese de muniție de artilerie (120 mm), 10 milioane de litri de combustibil, 2,4 milioane de litri de combustibil de aviație și 2 sisteme de deminare Bozena.
  • Estonia - arme antitanc Javelin (numărul nu este dezvăluit).
  • Letonia - Rachete sol-aer Stinger (numărul nu este dezvăluit).
  • Cehia - mitraliere, puști de asalt, alte arme ușoare și muniție în valoare de 188 milioane de coroane (echivalentul a 8,57 milioane de dolari).
  • România a luat duminică dimineață decizia de a oferi un sprijin de peste 3 milioane de euro către Ucraina, constând în combustibil, veste antiglonț, căști, muniție și echipamente militare, alimente, apa si medicamente.

---

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.