Grupul italian de hidrocarburi Eni intenționează să-și vândă cota de 50% din gazoductul Blue Stream, pe care o controlează în egală măsură cu gigantul rus Gazprom, în urma invaziei Ucrainei de către Moscova, a anunțat marți seară un purtător de cuvânt al companiei pentru AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Eni intenționează să-și vândă cota” din gazoductul Blue Stream care leagă Rusia de Turcia prin Marea Neagră, a spus el. Eni urmează, astfel, exemplul British Shell sau care au anunțat că se retrag din proiectele din Rusia.

"Prezența actuală a Eni în Rusia este marginală. Asociațiile mixte existente" cu gigantul semi-public rus Rosneft, "legate de licențe de explorare în zona arctică, sunt deja înghețate de ani de zile, în special din cauza sancțiunilor impuse din 2014", a purtătorul de al companiei.

Cota Eni în asocierile sale mixte cu Rosneft se ridică la 33,3%.

Întrebat de AFP, purtătorul de cuvânt al Eni nu a precizat cuantumul pachetului de acțiuni al Eni în gazoductul Blue Stream.

Shell a anunțat luni că se va despărți de acțiunile sale în mai multe proiecte comune cu Gazprom în Rusia, din cauza invaziei Ucrainei.

Aceste acțiuni includ în special pachetul de 27,5% al ​​companiei în giganticul proiect de gaze Sahalin-2 din Orientul Îndepărtat al Rusiei, pe o insulă de lângă Japonia, unde fusese deschisă prima unitate de producție a gazelor naturale lichefiate în Rusia.

Celelalte proiecte vizate sunt zăcămintele siberiene Salim și Guidan, în care Shell deținea 50%.

Duminică, BP a anunțat retragerea din Rosneft. Deținea 19,75%, sau 14 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2021. Grupul era prezent de mai bine de 30 de ani în Rusia și era acționar al Rosneft din 2013.

Gigantul francez TotalEnergies, la rândul său, a indicat marți că „nu va mai aduce capital pentru noi proiecte din Rusia”, fără a se retrage însă din proiectele în care este implicat în prezent.

Rusia a anunțat marți că pregătește un decret pentru a stopa hemoragia investițiilor străine care a început de la anunțarea sancțiunilor împotriva Moscovei.

„Un proiect de decret prezidențial a fost pregătit pentru a introduce restricții temporare la ieșirea (a investitorilor străini) din activele rusești”, a declarat prim-ministrul Mihail Mișustin.

Și ExxonMobil își anunță retragerea din Rusia

Gigantul petrolier american ExxonMobil a anunțat marți că se va retrage treptat dintr-un zăcământ important de petrol al cărui operator este în Rusia și nu va mai investi în țară, urmând astfel exemplul anumitor competitori internaționali, potrivit AFP.

În numele unui consorțiu care cuprinde filiale ale companiei ruse Rosneft, o companie indiană și o companie japoneză, ExxonMobil gestionează din 1995 proiectul Sahalin-1, situat în extremitatea estului țării, în nordul Japoniei, și deține 30 %.

„Ca răspuns la evenimentele recente, începem procesul de închidere a activităților și luăm măsuri pentru a ieși treptat” din acest proiect petrolier, detaliază grupul într-un comunicat de presă.

Având în vedere situația, a ales și să nu investească în noi proiecte în Rusia.

ExxonMobil subliniază că retragerea sa nu va fi imediată.

„În calitate de operator al Sahalin-1, avem obligația de a asigura siguranța oamenilor, protecția mediului și integritatea operațiunilor”, a detaliat grupul.

„Procesul de oprire va trebui gestionat cu atenție și coordonat îndeaproape cu partenerii în participațiune pentru a se asigura că este executat în siguranță”, adaugă el.

Proiectul Sahalin-1 este singurul proiect major la care ExxonMobil era încă prezent în Rusia, grupul retrăgându-se din două asociații mixte după impunerea unor sancțiuni anterioare împotriva Rusiei în 2014.

Grupul a indicat recent pe site-ul său că are birouri și în Moscova și Sankt Petersburg și are în jur de 1.000 de angajați acolo.