Preşedintele american Joe Biden a ținut miercuri dimineață primul său discursul privind starea Uniunii.

Joe Biden, discurs despre starea UniuniiFoto: YouTube

Membrii aleși ai Congresului Statelor Unite au aplaudat în picioare poporul ucrainean la începutul discursului lui Joe Biden la Capitol Hill. Președintele american l-a făcut pe Putin ”dicator” și a asigurat că „Statele Unite sunt de partea poporului ucrainean”, la câteva zile după începerea invaziei Ucrainei de către Rusia, potrivit CNN.

"În urmă cu şase zile, Vladimir Putin a urmărit să zguduie temeliile lumii libere (...) Dar a calculat foarte greşit.. În loc de asta, a dat de un zid de putere pe care nu l-a anticipat şi nu şi l-a imaginat. A întâlnit poporul ucrainean", a continuat el.

„Putin este acum izolat de lume mai mult decât a fost vreodată”, a spus președintele, o remarcă care a fost primită cu aplauze în camera Camerei. ''Chiar dacă ar putea obţine câştiguri pe câmpul de luptă - el va plăti un preţ ridicat continuu pe termen lung'', a adăugat el, potrivit Reuters.

Președintele a laudat-o pe ambasadoarea ucraineană în SUA, Oksana Markarova pentru curajul ei: „Este strălucitoare, este puternică, este hotărâtă... Da. Noi, Statele Unite ale Americii, suntem alături de poporul ucrainean”.

Markarova și-a pus mâna peste inimă și a ținut un steag ucrainean. Prima doamnă s-a aplecat să o îmbrățișeze pe Markarova în timp ce camera se ridică în picioare și aplauda.

Biden promite că forțele americane „nu sunt angajate și nu se vor angaja în conflictul cu forțele ruse din Ucraina

Președintele Biden a reiterat marți că SUA nu vor desfășura trupe în Ucraina în urma invaziei Rusiei, spunând membrilor Congresului reuniți pentru discursul său: „Să fiu clar – forțele noastre nu sunt angajate și nu se vor angaja în conflictul cu forțele ruse în Ucraina.

În schimb, a spus președintele, trupele americane au fost dislocate în Europa nu pentru a lupta în Ucraina, „ci pentru a-și apăra aliații NATO în cazul în care Putin decide să continue să se deplaseze spre vest”.

„În acest scop, am mobilizat forțele terestre americane, escadrile aeriene, dislocarea de nave pentru a proteja țările NATO, inclusiv Polonia, România, Letonia, Lituania și Estonia”, a adăugat el.

Anterior, Biden a spus că SUA vor respecta principiul articolului 5 al NATO, care spune că un atac asupra unei țări NATO este un atac asupra tuturor județelor membre – în remarcile de marți, el a promis: „După cum am precizat foarte clar, Statele Unite și Aliații noștri vor apăra fiecare centimetru de teritoriu al țărilor NATO cu toată puterea noastră colectivă.”

Pentru Ucraina, președintele a oferit „asistență directă de peste 1 miliard de dolari Ucrainei”, inclusiv ajutor militar, economic și umanitar din partea SUA și a aliaților.

Biden a anunțat interzicerea aeronavelor rusești în spațiul aerian al SUA

„În această seară anunț că ne vom alătura aliaților noștri pentru a închide spațiul aerian american tuturor zborurilor rusești, izolând și mai mult Rusia și adăugând o presiune suplimentară asupra economiei lor”, a spus președintele.

Oficialii americani cred că vor exista în continuare modalități prin care americanii pot ieși din Rusia dacă zborurile rusești nu pot ajunge în SUA, invocând trenurile ca o posibilitate.

SUA se alătură Canadei și Uniunii Europene astfel în efortul de a închide spațiul aerian aeronavelor rusești.

Înainte ca președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să anunțe că întreaga UE își va închide spațiul aerian pentru avioanele rusești, mai multe țări europene, inclusiv Germania, Franța și Italia, făcuseră deja acest lucru.

Despre situația economiei SUA: Corporațiile și americanii bogați să-și plătească partea

Președintele Biden a spus că politicile sale nu vor ridica taxele pentru nimeni „care câștigă mai puțin de 400.000 de dolari pe an”.

„Poate să mă înșel, dar cred că dacă am vota secret la acest etaj, am fi cu toții de acord că sistemul fiscal actual nu este corect”, a continuat el, potrivit CNN.

Biden a spus că SUA trebuie să „repare” sistemul fiscal.

"Nu vreau să pedepsesc pe nimeni. Dar să facem corporațiile și americanii bogați să înceapă să-și plătească partea echitabilă", a adăugat el spunând că ”cea mai mare prioritate a mea este să țin prețurile sub control”

Decizii pentru a stopa creșterea prețurilor la Energie/ SUA vor debloca 30 de milioane de barili de petrol

Președintele Biden a abordat creșterea prețurilor la gaz, deoarece invazia rusă a Ucrainei a determinat creșterea prețurilor.

„Știu că știrile despre ceea ce se întâmplă pot părea alarmante pentru toți americanii, dar vreau să știi că vom fi bine”, a spus el.

„Pentru toți americanii, voi fi sincer cu voi, așa cum le-am promis întotdeauna că voi fi. Un dictator rus, care invadează o țară străină, are costuri în întreaga lume”, a continuat Biden.

Președintele a anunțat oficial că SUA și aliații săi au convenit să elibereze 60 de milioane de barili din rezervele lor, deoarece liderii încearcă să atenueze efectul invaziei Rusiei asupra Ucrainei asupra prețului gazelor la domiciliu.

Biden a spus că face o mișcare pentru a ne asigura că „folosim fiecare instrument pe care îl avem la dispoziție pentru a proteja întreprinderile și consumatorii americani”.

„America va conduce acest efort, eliberând 30 de milioane de barili din rezerva noastră strategică de petrol. Și suntem pregătiți să facem mai mult, dacă este necesar, uniți cu aliații noștri”, a spus Biden.

„Acești pași vor ajuta la reducerea prețurilor la gaz aici, acasă. Dar știu că știrile despre ceea ce se întâmplă pot părea alarmante pentru toți americanii, dar vreau să știi că vom fi bine, vom fi bine. Când va fi scrisă istoria acestei ere, războiul lui Putin împotriva Ucrainei va fi lăsat Rusia mai slabă și restul lumii mai puternică”, a adăugat Biden.