Autoritatea de reglementare bancară din UE a anunțat marți că va fi deschisă o procedură de faliment privind principala subsidiară din Europa a celei mai mari bănci rusești, Sberbank, slăbită de sancțiunile financiare impuse în urma invaziei Ucrainei, potrivit AFP.

Foto:

Această subsidiară cu sediul în Austria, Sberbank Europe AG, care are aproape 4.000 de angajați, va fi supusă „procedurilor de insolvență” în această țară, a declarat această autoritate, Consiliul unic de rezoluție (CRU).

Activele clienților instituției vor fi garantate până la 100.000 de euro, așa cum prevede legislația europeană în acest domeniu.

Dacă această entitate se îndreaptă spre lichidare probabilă, s-a găsit totuși o soluție pentru două subfiliale din Croația și Slovenia, adaugă autoritatea europeană.

Sberbank AG avusese recent o mare problemă de cash-flow pentru că nimeni nu-i mai împrumuta bani în urma sancțiunilor decise de Uniunea Europeană, care urmăresc „asfixierea” sistemului bancar și financiar rus prin tăierea accesului la piețele de capital.

Depozitele clienților săi se topeau și nu exista nicio posibilitate de sprijin din partea companiei-mamă rusă: banca centrală rusă a interzis instituțiilor rusești să trimită fonduri către țările care impuneau sancțiuni.

CRU, pe de altă parte, a permis salvarea a două filiale ale Sberbank Europe ținând cont de „interesul public” pe care acestea îl reprezintă: capitalul sucursalei croate a Sberbank este vândut băncii poștale croate, iar cel al filialei slovene către banca locală Nova ljubljanska banka (NLB).

Drept urmare, aceste două institute vor putea continua să funcționeze normal începând de miercuri, fără impact asupra clienților. Aceștia „fac parte acum din grupuri bancare bine înființate, solide și stabile”, asigură comunicatul de presă al CRU.

Sberbank Europe operează în total 185 de sucursale și are 3.933 de angajați, cu un bilanț total de 13,64 miliarde de euro.

Pe lângă Austria, Croația și Slovenia, este prezentă și în Bosnia și Herțegovina, Cehia, Ungaria, Serbia și Germania.

De la Budapesta la Zagreb, clienții băncii ruse Sberbank s-au trezit luni neputincioși, găsind ușile închise după anunțarea dificultăților filialei europene.

Mulți dintre ei și-au exprimat furia și consternarea mergând la unitățile în cauză pentru a încerca să-și retragă banii.

UE a exclus 7 bănci rusești din SWIFT

UE a convenit să excludă șapte bănci rusești din sistemul de mesagerie financiară SWIFT, printre care și VTB Bank PJSC și Bank Rossiya, dar nu și Sberbank PJSC și o bancă deținută parțial de gigantul rus Gazprom PJSC, scrie Bloomberg.

Ambasadorii Uniunii Europene au convenit să excludă șapte bănci rusești din sistemul de mesagerie financiară SWIFT, dar au cruțat pe cel mai mare creditor al națiunii, Sberbank PJSC, și o bancă deținută parțial de gigantul rus Gazprom PJSC. VTB Bank PJSC și Bank Rossiya se numără printre băncile care s-ar confrunta cu o interdicție de la sistemului de mesagerie care permite tranzacții în valoare de trilioane de dolari în întreaga lume, potrivit oficialilor citați de Bloomberg.

Celelalte instituții de pe listă sunt Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC și VEB.RF. Unele țări, inclusiv Polonia, au făcut eforturi pentru ca mai multe bănci să fie incluse în măsură, au spus două dintre persoane.