Reprezentanții statelor membre la Bruxelles au dat undă verde marți pentru a interzice difuzarea în UE a presei de stat ruse RT și Sputnik și pentru a exclude „anumite bănci rusești” din sistemul de mesagerie Swift, o roată cheie în finanțele internaționale, a anunțat președinția franceză a Uniunii Europene, potrivit AFP.

Colaj foto: Sputnik si Russia TodayFoto: Wikipedia

Cei 27 de reprezentanți la Bruxelles au aprobat și interzicerea participării europenilor la proiecte cofinanțate de fondul suveran rus RDIF. Aceste măsuri vor intra în vigoare miercuri după publicarea deciziei în Jurnalul Oficial al UE.

Ambasadorii Uniunii Europene au convenit să excludă șapte bănci rusești din sistemul de mesagerie financiară SWIFT, dar au cruțat pe cel mai mare creditor al națiunii, Sberbank PJSC, și o bancă deținută parțial de gigantul rus Gazprom PJSC. VTB Bank PJSC și Bank Rossiya se numără printre băncile care s-ar confrunta cu o interdicție de la sistemului de mesagerie care permite tranzacții în valoare de trilioane de dolari în întreaga lume, potrivit oficialilor citați de Bloomberg.

Celelalte instituții de pe listă sunt Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC și VEB.RF. Unele țări, inclusiv Polonia, au făcut eforturi pentru ca mai multe bănci să fie incluse în măsură, au spus două dintre persoane.