Preşedintele rus Vladimir Putin a reiterat marţi că guvernul de la Kiev trebuie să recunoască "republicile populare" Doneţk şi Lugansk drept condiţie prealabilă pentru încheierea a ceea ce el nume;te "operaţiunea specială" din Ucraina, potrivit Kremlinului, citat de DPA.

Vladimir Putin anunțând invadarea UcraineiFoto: Handout / AFP / Profimedia

Kievul trebuie, de asemenea, să recunoască suveranitatea Rusiei asupra peninsulei Crimeea din Marea Neagră şi să se angajeze să renunţe şi în continuare la armele nucleare, a anunţat Kremlinul.

În plus, Ucraina - prietenă cu Occidentul - trebuie să se demilitarizeze şi să adopte un statut neutru.

Este prima declaraţie de acest fel a Kremlinului după ce o delegaţie a Moscovei şi reprezentanţi ai Ucrainei au avut luni discuții în Belarus, închiate însă fără niciun rezultat. A doua rundă de negocieri între delegațiile ruse și ucrainene este programată pentru 2 martie.

Vladimir Putin și-a transmis condițiile pentru încetarea războiului - ajuns în a șasea zi - într-o întâlnire de luni cu președintele francez Emmanuel Macron, căruia i-a spus că un acord cu Ucraina ar fiposibil doar dacă țara este neutră, „denazistificată” și „demilitarizată”, iar controlul Rusiei asupra Crimeei anexate este recunoscut oficial.