Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a pus problema scoaterii Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, în timp ce a avertizat că „crimele” Rusiei în Ucraina „se înmulțesc din oră în oră”, bombele lovind spitale, școli și clădiri rezidențiale, relatează The Guardian și CNN.

Antony BlinkenFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Adresându-se Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, el a spus că „atacul premeditat, neprovocat și nejustificat al Rusiei asupra Ucrainei” creează o criză umanitară și a drepturilor omului în această zonă.

”Trebuie să trimitem un mesaj hotărât și unit că președintele (Vladimir) Putin ar trebui să oprească necondiționat acest lucru”, a spus Blinken

Blinken a întrebat, de asemenea, dacă Rusiei ar trebui să i se permită să-și păstreze locul în Consiliu.

„Se poate întreba în mod rezonabil dacă un stat membru al ONU care încearcă să preia un alt stat membru al ONU – în timp ce comite abuzuri oribile ale drepturilor omului și provoacă suferințe umanitare masive – ar trebui să aibă voie să rămână în acest consiliu”, a spus Blinken.

În consiliu sunt 47 de state membre, care sunt alese de adunarea generală a ONU, Rusia fiind unul dintre ele.

Blinken a criticat, de asemenea, țări precum China, care nu au declarat clar că Rusia este singurul autor al acestei crize.

„Membrii consiliului ar trebui să înceteze să folosească un limbaj care sugerează că toate părțile poartă aceeași responsabilitate pentru atacul neprovocat al uneia. Acest lucru nu este echitabil - este greșit - și nu reușește să plaseze responsabilitatea acolo unde trebuie. Același lucru este valabil și pentru membrii care susțin, în mod fals, că denunțarea abuzurilor asupra drepturilor omului înseamnă „politizarea” situației. Eșecul de a vorbi despre abuzurile asupra drepturilor omului politizează situația”, a spus Blinken.

Citește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.