Ministrul francez al finanțelor Bruno Le Maire a declarat un „război economic și financiar total” împotriva Rusiei pentru a-i paraliza economia ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei, înainte să bată ulterior în retragere din cauza limbajului pe care l-a catalogat ca fiind nepotrivit, relatează Reuters.

Bruno Le MaireFoto: Ludovic Marin / AFP / Profimedia Images

Declarația de război a lui Le Maire a venit în contextul sancțiunilor fără precedent impuse de Occident împotriva Rusiei, măsuri care au făcut guvernul condus de premierul rus Mihail Mișustin să le interzică marți investitorilor străini să-și vândă activele rusești.

Ministrul francez a declarat marți că pachetele de sancțiuni, care au inclus excluderea Rusiei din sistemul de plăți interbancare SWIFT, se dovedesc deja foarte eficace.

„Purtăm un război economic și financiar total împotriva Rusiei. Vom provoca prăbușirea economiei rusești”, a declarat Le Maire.

Ministrul francez a bătut apoi în retragere

Acesta a declarat ulterior pentru AFP că s-a exprimat greșit când a folosit cuvântul „război” și că acesta nu este compatibil cu eforturile Franței de a dezescalada tensiunile legate de conflictul din Ucraina.

„Nu suntem într-o bătălie împotriva poporului rus”, a adăugat acesta.

Comentariul său inițial a atras o ripostă furioasă din partea fostului premier și președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent președinte adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Rusie.

„Aveți grijă la limbaj, domnilor! Și nu uitați că în istoria omenirii războaiele economice s-au transformat adesea în unele reale”, a scris Medvedev pe Twitter, atât în limba engleză cât și în cea franceză.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: