Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, i-a cerut marți, într-un apel telefonic, omologului său chinez să folosească legăturile Beijingului cu Moscova pentru a opri invazia militară a vecinului său de către Rusia, a anunțat ministerul ucrainean de externe într-un comunicat.

Dmitro Kuleba, ministrul de externe ucraineanFoto: Lev Radin/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potrivit declarației, ministrul chinez de externe Wang Yi i-a spus lui Kuleba că Beijingul este gata să depună toate eforturile pentru a ajuta la încheierea războiului prin diplomație.

China, care s-a apropiat de Moscova în ultimii ani, deși a avut, de asemenea, legături diplomatice cordiale și legături comerciale puternice cu Ucraina, a refuzat să condamne atacul Rusiei asupra țării sau să numească acțiunile sale acolo o invazie.

Apelul dintre cei doi este primul care a fost raportat de la atacul Rusiei asupra vecinului său de joia trecută. A fost inițiat de Kuleba, potrivit ministerului de externe al Chinei.

Wang a repetat apelul Chinei pentru o soluție la criză prin negocieri, spunând că sprijină toate eforturile internaționale care ar putea contribui la obținerea unei rezoluții politice, a declarat ministerul chinez de externe într-un comunicat.

Ministrul chinez de externe Wang Yi și-a exprimat „regretul profund” al Chinei pentru conflictul ruso-ucrainean și acordă o atenție extremă prejudiciilor suferite de civili”, făcând totodată apel la cele două țări să „găsească” o modalitate de a rezolva problema prin negociere”, a raportat postul de stat CCTV, potrivit AFP.