A doua rundă de negocieri între delegațiile ruse și ucrainene este programată pentru 2 martie, a scris marți publicația ucraineană Zerkalo Nedeli, potrivit TASS.Asta după ce discuțiile de luni nu au dus la rezultate concrete.

Vladimir Medinski, negociatorul-sef al Rusiei pentru discutiile de pace cu UcrainaFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

O altă media ucraineană, Glavkom, citând surse din delegaţia ucraineană, a dezvăluit termenii avansaţi de părţi în timpul primei întâlniri. Potrivit acesteia, Rusia i-ar fi cerut Ucrainei să aprobe în parlament statutul de neutralitate al ţării şi să organizeze un referendum pe această chestiune. În afară de aceasta, partea rusă a cerut Ucrainei să recunoască republicile populare (autoproclamate n.r.) Doneţk şi Lugansk în graniţele administrative ale regiunilor corespunzătoare şi să renunţe la cererea ca Crimeea să fie returnată Ucrainei. Ucraina, potrivit Glavkom, a cerut încetarea focului şi retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său, scrie Agerpres.

Discuţiile ruso-ucrainene au avut loc luni şi au durat cinci ore. Delegaţia rusă a fost condusă de consilierul prezidenţial Vladimir Medinski, care a declarat mai devreme că delegaţia rusă este pregătită să discute cu partea ucraineană atât timp cât va fi nevoie pentru a ajunge la acorduri. El a mai spus că delegaţiile au convenit în mod preliminar să organizeze următoarea rundă de discuţii în Belarus, adaugă TASS.

Zelenski a denunțat luni bombardamentele rusești care au vizat teritoriul ucrainean, când delegațiile ruse și ucrainene s-au întâlnit pentru prima dată în Belarus de la începutul invaziei de joi.

„Aceste discuții au avut loc pe un fundal de bombardamente și împușcături care vizează teritoriul nostru... Sincronizarea bombardamentelor cu procesul de negocieri a fost evidentă”, a spus el.

”Cred că Rusia încearcă în acest mod simplu să pună presiune” asupra Kievului, a spus domnul Zelenski, adăugând: „Nu vă pierdeți timpul”.