Alexei Uminski, un cunoscut preot din Rusia și parohul unei biserici din capitala Moscova, a lansat un îndemn la pace cu Ucraina în cadrul unui interviu acordat Novaya Gazeta, unul dintre puținele ziare de opoziție rămase în Rusia.

Preotul Alexei UminskiFoto: Captura YouTube

„- Părinte Alexei, Biserica Ortodoxă Rusă are o experiență bogată în rugăciunile ei pentru pace, în apelarea la Dumnezeu pentru ajutor în oprirea nebuniei războiului?

- Trebuie să spun că, din păcate, biserica noastră are o tradiție mult mai bogată nu de a se ruga pentru pace, ci pentru victorii răsunătoare asupra adversarilor. Și astfel de rugăciuni sunt mult mai ușor de găsit în breviarele noastre.

În istoria lumii și în istoria Europei, au existat multe bătălii cu oameni pe care i-am considerat dușmanii noștri. Dar acum vremurile sunt diferite. Cuvintele lui Hristos au început să se adeverească că oamenii se vor ridica împotriva oamenilor, împărăție împotriva împărăției, fratele se va întoarce împotriva fratelui. Și asta este o cu totul altă poveste.

Pentru că este imposibil să consideri un dușman o persoană de aceeași cultură, practic aceeași limbă, aceeași credință, aceeași singură istorie, istoria bisericii și istoria sfinților.

O rugăciune care să considere războiul o crimă

Astăzi, de exemplu, este sărbătorită memoria celor doisprezece greci care au fost constructorii Catedralei Adormirea Maicii Domnului din Kiev.

Este imposibil să-i numim adversari. Ei bine, adică poți, dar asta ar fi o minciună groaznică. Minciuni pentru a se ascunde în spatele înfățișării, a imaginii inamicului, pentru a da ocazia să nu simtă implicarea lor în necaz, să nu-și dea seama de responsabilitatea lor.

Astăzi, preoții ortodocși sunt preocupați tocmai de a găsi rugăciunile potrivite (...) care reflecta cumva respingerea noastră față de război însuși. Războiul ca păcat universal. Un păcat care nu justifică nicio violență. Nicio crimă. Nicio acțiune violentă împotriva aproapelui. Căutăm o rugăciune care consideră războiul o crimă. Acesta este genul de rugăciune de care avem nevoie astăzi cu toții”.

Alexei Uminski este unul dintre cei mai cunoscuți preoți din Rusia, acesta scriind numeroase cărți despre învățăturile Bisericii Ortodoxe. El a fost pentru o perioadă prezentatorul unei emisiuni TV despre probleme spirituale și este cunoscut drept unul dintre puținii preoți din Rusia care simpatizează în mod deschis cu opoziția din țară.

Cine sunt Alexei Uminski și Novaya Gazeta

Radio Europa Liberă a notat în luna aprilie a anului trecut că acesta a declanșat un val de controverse în sânul Bisericii Ortodoxe a Rusiei după ce și-a exprimat susținerea față de disidentul Alexei Navalnîi, încarcerat la întoarcerea în Rusia și ulterior condamnat la doi ani și 8 luni de închisoare.

Novaya Gazeta este una dintre puținele ziare de opoziție rămase în Rusia, după un val fără precedent de represiuni declanșat de Kremlin în ultimii ani. Publicația este condusă de Dmitri Muratov, unul dintre cei doi laureați ai Premiului Nobel pentru Pace de anul trecut.

Kremlinul a avut o reacție reținută după anunțul privind acordarea premiului lui Muratov, rezumându-se la a spune că îl felicită și că este „curajos”.

Jurnaliștii de la Novaya Gazeta au relatat luni că Roskomnadzor, autoritatea de supraveghere a mass-media din Rusia, le-a ordonat să șteargă articolele despre războiul din Ucraina de pe site-ul ziarului.

Deocamdată acestea pot fi în continuare accesate pe pagina web a Novaya Gazeta.

Citește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: