Mii de refugiați ucraineni, în cea mai mare parte femei și copii, continuă să vină în România prin punctele de trecere de frontieră, în încercarea de a scăpa de războiul izbucnit în urmă cu trei zile în țara lor.

Refugiati ucraineni in vama Siret, sambataFoto: Agerpres

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat, sâmbătă, că în ultimele 24 de ore, în România au intrat peste 14.000 de cetăţeni din Ucraina, iar jumătate dintre aceştia au şi părăsit ţara noastră.

"Până la miezul nopţii, în România au intrat 14.188 de cetăţeni ucraineni, în 24 de ore, iar 7.298 au părăsit teritoriul României. În total, de la declanşarea agresiunii armate, în România se află 14.000 de cetăţeni ucraineni. Ei au dreptul de a rămâne pe teritoriul României sau al altui stat al Uniunii Europene maxim 90 de zile. Dintre aceştia, cetăţenii care au cerut azil sunt 54”, a explicat Cărbunaru.

El a precizat că aceia care au tranzitat România au ieşit din ţara noastră pe la punctele de trecere a frontierei cu Ungaria şi Bulgaria.

Cărbunaru a afirmat că persoanele care vin din Ucraina şi îşi aşteaptă rudele în ţara noastră vor beneficia de corturi pentru a nu sta în frig. El a precizat că sunt şi vor mai fi instalate corturi pentru voluntarii care asigură activităţile de sprijin pentru cei care intră în România, dar şi pentru jurnalişti.

De asemenea, el a precizat că vor fi alocate mijloace de transport pentru preluarea cetăţenilor din Ucraina care îşi abandonează maşinile în ţara lor şi intră pe jos în ţara noastră.

Platforme pentru centralizarea diverselor forme de ajutor pentru refugiați

Cărbunaru a mai anunţat că a fost realizată o platformă unde pot fi centralizate ofertele pentru ajutorarea refugiaţilor din Ucraina.

Click aici pentru a o accesa

"Pentru a integra eforturile societăţii civile, mediului privat, dar şi al voluntarilor, premierul a constituit un grup de coordonare a asistenţei umanitare dedicate refugiaţilor, grupul este constituit la nivelul Cancelariei premierului, colaborează cu DSU pentru a coordona integrat toate măsurile de sprijin pentru refugiaţii din Ucraina. E o platformă care va putea fi accesată de pe site-ul Guvernului României”, a afirmat Dan Cărbunaru. El a menţionat că această platformă este funcţională, iar până în prezent au fost centralizate peste 100 de oferte prin intermediul ei.

În paralel însă, a fost dezvoltată o platformă similară - refugees.ro - unde sunt strânse informații legate de diverse forme de asistență umanitară pentru refugiații ucraineni, inclusiv cazare. Autorul platformei este Alexandru Panait.

Fotogalerie - disperare și speranță în vama Siret

Sursa foto: Agerpres

Mii de refugiați vin și prin vama Isaccea

Tulcea este una din porţile de intrare ale refugiaţilor ucraineni pe teritoriul României, prin punctul de trecere al frontierei de la Isaccea – Orlovca.

Și sâmbătă, acesta s-a dovedit neîncăpător pentru familiile disperate, transmite Ziua de Constanța.

Mai jos, un reportaj video realizat de Ziua de Constanța în vama Isaccea:

Prima tabără înființată de DSU, în vama Siret

Departamentul pentru Situații de Urgență anunță că a reușit operaționalizarea primei tabere pentru refugiați, în vama Siret.

Potrivit DSU, unitatea mobilă, formată din 30 de corturi, este pregătită să asigure cazarea temporară a cetățenilor sosiți din zona de conflict.

Urmează o tabără în vama Sighetu Marmației.

Ce spune DSU:

  • „Totodată, la nivelul județului Suceava, în Vama Siret, cu sprijinul salvatorilor și a voluntarilor SMURD suceveni, a fost ridicat un cort încălzit care să deservească aceste persoane, prin oferirea de apă și alimente puse la dispoziție de reprezentanții societății civile. De asemenea, au fost operaționalizate și alte corturi de așteptare, de unde cetățenii vor fi preluați și transportați la destinații, în mod organizat. Nu în ultimul rând, la nivelul zonei de frontieră, a fost operaționalizat un Punct de Comandă Mobil.
  • De asemenea, în scopul optimizării acțiunii de sprijin derulate în județul Suceava, IGSU a dispus dislocarea modulelor mobile din județele Bistrița-Năsăud și Neamț, astfel ca la nevoie acestea să poată fi instalate și să acopere nevoile existente la momentul respectiv.
  • Astăzi, în judetul Botoșani, două corturi aparținând inspectoratului pentru situaţii de urgenţă au fost montate în Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca. Acestea vor fi folosite, la nevoie, de reprezentanții societății civile care doresc să sprijine cetățenii, sosiți din Ucraina, cu apă și alimente. Corturile sunt dotate cu mese și scaune, iar persoanele care tranzitează punctele de trecere a frontierei beneficiază de suport, primesc cazare și hrană.

În prezent, este în curs de operaționalizare o altă tabară mobilă în Sighetul Marmației, din județul Maramureș, în vederea oferirii suportului de bază persoanelor care au nevoie de sprijin în zona respectivă.”