Guvernul SUA este pregătit să-l ajute pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să părăsească Kievul pentru a evita să fie capturat sau ucis de forțele ruse, potrivit oficialilor americani și ucraineni. Dar până acum, președintele a refuzat să plece, scrie Washington Post.

Președintele ucrainean Volodimir ZelenskiFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

În timp ce armata rusă și-a intensificat atacurile vineri, un Zelenski sfidător s-a angajat să rămână la conducerea guvernului său, în ciuda riscului personal grav.

„Conform informațiilor pe care le avem, inamicul m-a marcat ca țintă nr. 1, familia mea ca țintă nr. 2”, le-a spus el ucrainenilor într-un discurs vineri dimineață. „Ei vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic, distrugând șeful statului”.

În această noapte vor lansa un atac. Inamicii își vor folosi toată puterea, pe toate fronturile, pentru a ne distruge apărarea. În această noapte trebuie să rezistăm. Soarta Ucrainei este decisă acum”, spune Zelenski.

„Această noapte va fi dificilă, foarte dificilă. Dar va veni ziua” - a mai transmis șeful statului ucrainean în acest mesaj, potrivit The Kyiv Independent.

Zelenski i-a cerut lui Putin să se așeze cu el la masa negocierilor. De asemenea, președintele ucrainean a făcut un apel la cetățenii europeni să protesteze pentru a-și forța guvernele să acționeze mai decisiv.

După apelul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a se așeza la masa dialogului, de la Kremlin a venit și un răspuns.

Purtătorul de cuvânt a declarat că Vladimir Putin e gata să trimită o delegație a Rusiei în capitala aliatului său bielorus, Minsk, pentru a discuta cu ucrainenii.

„Vladimir Putin este pregătit să trimită la Minsk o delegație rusă la nivel de ministere de Apărare și Interne, precum și al administrației prezidențiale pentru negocieri cu delegația ucraineană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP.

Citește desfășurarea evenimentelor LIVE: