Agenția de rating Fitch a retrogradat vineri ratingul datoriei pe termen lung al Ucrainei cu un pas, fără a oferi o perspectivă, invocând riscul de nerambursare a datoriei după invazia rusă, potrivit AFP.

Kristalina GeorgievaFoto: Olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

„Invazia militară a Rusiei a condus la riscuri sporite pentru finanțele externe și publice ale Ucrainei, stabilitatea financiară și stabilitatea politică”, a spus Fitch într-o declarație, referindu-se, de asemenea, la „incertitudinea cu privire la obiectivele finale ale Rusiei, durata, amploarea și intensitatea conflictului și consecințele acestuia”.

Ucraina a cerut FMI asistență financiară de urgență

Ucraina a solicitat asistență financiară de urgență de la Fondul Monetar Internațional, a declarat vineri directorul general al instituției, Kristalina Georgieva, într-un comunicat, după o întâlnire cu consiliul de administrație.

„Explorăm toate opțiunile pentru sprijin financiar suplimentar”, inclusiv prin pachetul de ajutor de 2,2 miliarde de dolari care urma să fie lansat până în iunie, iar „autoritățile au solicitat și o finanțare de urgență de la FMI”, a spus Georgieva.

Ea a subliniat că „Fondul are la dispoziție o serie de instrumente și, pe măsură ce situația din Ucraina va evolua, vom continua să discutăm cu autoritățile cum să le ajutăm cel mai bine”, făcând referire, de asemenea, la „sfaturi politice în curs de desfășurare”.

Directorul instituției a precizat că s-a întâlnit vineri cu Consiliul de Administrație, „pentru a informa administratorii despre evaluarea noastră inițială a situației actuale”, și că le-a „asigurat că personalul nostru va continua să lucreze în strânsă colaborare cu autoritățile pentru a sprijini Ucraina în toate modurile posibile”.

„Vom continua, de asemenea, să lucrăm mână în mână cu Grupul Băncii Mondiale și cu alți parteneri pentru a ne coordona sprijinul și pentru a ajuta cel mai bine Ucraina”, a adăugat ea.

Invazia Ucrainei de către Rusia este „o chestiune de mare îngrijorare”, a subliniat ea din nou, alertând din nou asupra consecințelor economice, chiar dacă lumea încă se recuperează din criza Covid-19.

Urmărește aici evoluția LIVE TEXT a evenimentelor din Ucraina: