Grupul Volkswagen va întrerupe producția la două fabrici germane la începutul lunii martie pentru câteva zile fiind afectat de întreruperea aprovizionării de la furnizorii ucraineni din cauza invaziei ruse, potrivit unui purtător de cuvânt citat vineri de presa germană.

Volkswagen ID.3 pe linia de fabricatieFoto: Oliver Killig

Producția va fi întreruptă în perioada 1 - 4 martie la Zwickau și din 2 până în 4 martie la Dresda iar angajații vor lucra cu normă redusă, potrivit acestui purtător de cuvânt, care menționează în special lipsa anumitor cabluri, citează AFP.

Zwickau, cu aproape 10.000 de angajați, este cea mai mare fabrică de mașini electrice a grupului, în special producând modele din importanta gamă „ID”. În Dresda, cei aproximativ 400 de angajați ai „fabricii de sticlă” deschisă pentru tururi ghidate produc și vehicule electrice.

„Câțiva furnizori din vestul Ucrainei se numără printre rețeaua globală a grupului”, a spus purtătorul de cuvânt. Situația actuală „poate cauza probleme în lanțurile de aprovizionare” și, prin urmare, „ajustări ale producției la anumite uzine”.

Vineri, șeful Herbert Diess și-a exprimat pe Twitter „marea îngrijorare și consternare” față de „atacul asupra Ucrainei”, declarând că este „convins că o soluție de durată poate fi găsită doar pe baza dreptului internațional”.

„Este prea devreme să cunoaștem impactul asupra activității noastre”, a adăugat el în timpul unei conferințe de presă telefonică.

De mai bine de un an, producția globală de automobile a fost deja perturbată în mod regulat de deficitul global de semiconductori.

Germania îşi explică decizia de a nu susţine excluderea Rusiei din SWIFT: „Ar avea efecte masive şi pentru firmele germane”

Guvernul german şi-a reiterat vineri refuzul de a exclude Rusia din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT, aşa cum ceruseră oficiali ucraineni şi din alte ţări după invazia rusă în Ucraina.

„Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia”, a explicat purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit.

El a precizat de asemenea că Germania nu a fost singura care a ezitat la summitul UE încheiat vineri dimineaţa, afirmând că „am observat că şi Franţa şi Italia, printre altele, au avut obiecţii”, a spus el.

Urmărește aici evoluția LIVE TEXT a evenimentelor din Ucraina: