Noi imagini din satelit realizate vineri arată mai multe desfășurări de amploare de trupe terestre și în jur de 150 de elicoptere de transport în sudul Belarusului, la aproximativ 30 de kilometri de granița cu Ucraina, anunță Reuters.

Elicoptere rusesti mobilizate vineri in sudul BelarusuluiFoto: Maxar

Imaginile publicate de compania Maxar arată o mobilizare importantă de elicoptere în apropierea localității Chojniki, peste 90 de elicoptere fiind parcate pe o șosea într-un șir ce se întinde pe mai mult de 8 kilometri.

Alte imagini arată de asemenea o desfășurare majoră de trupe terestre cu sute de vehicule în poziție de convoi pe mai multe câmpuri.

Rusia a mobilizat trupe și în Cecenia

Amintim și că Rusia a mobilizat vineri peste 10.000 de soldați ceceni în Groznîi, capitala Ceceniei, cu scopul de a-i trimite în Ucraina pentru a susține forțele invadatoare ce luptă deja acolo.

Televiziunea locală Groznîi TV anunță joi că „șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, s-a adresat audienței. El a menționat că militarii Republicii Cecene sunt gata să îndeplinească orice ordin al președintelui țării (n.r. Vladimir Putin)”.

Groznîi TV susține că la adunare au participat peste 12.000 de militari și că Ramzan Kadîrov „îl sfătuiește” pe președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să își ceară scuze față de Putin.

„Profitând de această ocazie, vreau să-i dau un sfat actualului președinte Zelenski, astfel încât să-l sune pe președintele nostru, comandantul suprem Vladimir Vladimirovici Putin și să-și ceară scuze că nu a făcut un pas înapoi la timp”, a spus el.

Kievul se pregătește pentru un asalt al trupelor rusești

Noua mobilizare de forțe vine în contextul în care blindate și trupe rusești au intrat vineri în suburbiile capitalei Kiev unde au avut loc confruntări cu forțele care apără capitala Ucrainei.

Mai multe coloane de tancuri se apropie de asemenea de Kiev însă serviciile britanice de informații afirmă că acestea încă s-ar afla la 50 de kilometri de oraș.

Primarul Kievului, a avertizat vineri seara că situația pentru oraș este amenințătoare și că această noapte va fi foarte grea, anunțând că la principalele intrări în capitală și în apropierea dotărilor strategice din interiorul acesteia vor fi instalate baricade.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: