Arbitrul rus de comunicații Roskomnadzor a declarat că de vineri are „acces limitat” la Facebook, acuzând rețeaua de socializare americană că cenzurează mass-media rusă și că încalcă drepturile omului și cetățenii ruși, potrivit AFP.

FacebookFoto: Rokas Tenys, Dreamstime.com

„În conformitate cu decizia procurorului general cu privire la rețeaua de socializare Facebook, din 25 februarie, Roskomnadzor adoptă măsuri de limitare a accesului acesteia”, a indicat agenția Roskomnadzor, fără a preciza natura limitărilor.

Agenția acuză gigantul american că a restricționat conturile oficiale pe platforma sa a canalului rus Zvezda, legat de Ministerul Apărării, agenția publică de știri Ria Novosti și mass-media online rusă Lenta.ru și Gazeta.ru.

"Roskomnadzor a cerut administrației Meta să ridice restricțiile impuse de Facebook pe mass-media rusă și să explice motivul impunerii acestora. Solicitările au fost ignorate de proprietarii rețelei de socializare", a continuat el.

Roskomnadzor a mai susținut că a observat 23 de „cazuri de cenzură” împotriva mass-mediei ruse și a resurselor de internet de către Facebook din octombrie 2020.

„Parchetul, în consultare cu Ministerul Afacerilor Externe, a decis să recunoască Facebook ca o rețea socială implicată în încălcarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, precum și a drepturilor și libertăților cetățenilor ruși”, se arata în comunicat.

Reacția Facebook: Rusia nu mai accepta să verificăm veridicitatea celor postate

Accesul la Facebook și la celelalte rețele sociale ale grupului a fost restricționat în Rusia, după ce conducerea Meta a refuzat să oprească „verificarea faptelor” pe platformă, așa cum au solicitat autoritățile ruse, a declarat vineri vicepreședintele Meta, Nick Clegg.

„Rușii folosesc aplicațiile Meta pentru a se exprima și a organiza acțiuni”, a scris fostul vicepremier britanic, acum vicepreședinte al gigantului tehnologic, de pe contul său de Twitter. „Ne dorim să fie auziți în continuare, să împărtășească ceea ce se întâmplă și să se organizeze prin Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger”, platformele grupului, a mai spus el.

Mișcarea vine în timp ce Rusia a provocat o criză geopolitică majoră prin invadarea Ucrainei joi dimineață.

De asemenea, face parte dintr-o serie de măsuri luate împotriva marilor rețele sociale de către autoritățile ruse în ultimii ani, adesea sub pretextul protejării minorilor și combaterii extremismului.

Platforme precum Facebook, YouTube, TikTok și Twitter au fost amendate de mai multe ori. Autoritățile ordonaseră și încetinirea funcționării Twitter.

Citește ultimele evoluții ale Războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: