Potrivit datelor deținute de autoritățile române, în speță CNCAN, nu există o înregistrare de creșteri de radiații pe teritoriul României, a declarat vineri Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, referindu-se la informările din media privind un nivel crescut de radiații la Cernobîl, în Ucraina.

Centrala de la Cernobil capturata de rusiFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai precizat că instituția CNCAN va continua să monitorizeze și să informeze cu privire la nivelul de radiații.

Rafila: Cred că în momentul de față este mai degrabă o speculație

  • "Am văzut informația din Ucraina, se referă la o creștere locală datorită dislocărilor de praf, probabil că în urma luptelor lucrul ăsta se întâmplă. Dar e o problemă locală, nu avem nicio informație, așa cum a zis domnul Cărbunaru, privind modificări ale nivelului de radiații. Cred că în momentul de față este mai degrabă o speculație.", a declarat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Cei doi oficiali au făcut aceste declarații la finalul celei de-a două ședințe task-force create pentru gestionarea situații din Ucraina.

Niveluri crescute de radiaţii la Cernobîl raportate de Agenţia nucleară a Ucrainei

Agenţia nucleară ucraineană a anunțat vineri că înregistrează niveluri crescute de radiaţie la situl fostei centrale atomice de la Cernobîl, conform Reuters.

Experţii societăţii Ekoţentr din Ucraina atribuie creşterea de radiaţii gamma în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele, a scris pe Facebook Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU), citat de Ukrinform.

Sistemul automatizat de monitorizare a radiaţiilor din zona de excludere de la Cernobîl a înregistrat anterior o depăşire a nivelurilor acceptabile a radiaţiilor gamma, potrivit Ukrinform.

Centrala de la Cernobîl a fost capturată de către soldații ruși în seara zilei de joi.

Mai multe lupte au avut loc în apropierea depozitului de deșeuri nucleare de la Cernobîl, după ce forțele ruse au intrat din Belarus.

Urmărește aici evoluția LIVE TEXT a evenimentelor din Ucraina: