Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în noaptea de joi spre vineri că „grupuri de sabotori” ruși au intrat deja în capitala Kiev.

Președintele ucrainean Volodimir ZelenskiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Astfel, președintele a dat de înțeles că trupele ruse s-au infiltrat în capitală a doua zi după ce Rusia a lansat atacul aupra țării sale vecine.

„Am primit informații că grupurile de sabotaj inamice au pătruns în Kiev”, a spus el făcând apel la cetățenii din Kiev să fie atenți și să respecte restricțiile de circulație, relatează AFP și Kyiv Independent.

Kievul a „rămas singur” împotriva armatei ruse care a invadat Ucraina cu o zi înainte, a spus Zelenski.

"Cine este gata să lupte alături de noi? Nu văd pe nimeni”.

„Astăzi, am întrebat 27 de lideri europeni dacă Ucraina va adera la NATO. Toată lumea se teme, nu răspund. Dar nu ne este frică de nimic. Nu mi-e frică de Rusia. Să nu ne fie frică să vorbim cu Rusia, să vorbim despre garanțiile de securitate pentru statul nostru, despre statutul neutru. Nu suntem acum în NATO, dar ce garanții vom avea? Și ce țări ni le vor oferi?”, a spus Zelenski într-un mesaj video adresat populației.

Zelenski a spus că 137 de ucraineni, atât militari, cât și civili, au fost uciși de la începutul atacului joi dimineața. Alți 316 au fost răniți, a spus el.

Zelenski a mai spus, potrivit The Guardian, că toți soldații ucraineni din Insula Șerpilor au murit.

Președintele a spus că aceștia vor fi onorați portmortem.

Armata rusă, care are „superioritate aeriană completă” în Ucraina, s-a apropiat joi de Kiev cu intenția de a „decapita guvernul ucrainean și de a instala acolo un guvern pro-Moscova, potrivit surselor militare occidentale.

După ce au tras peste 160 de rachete în ținte militare ucrainene, forțele ruse au avansat rapid din Belarus spre sud și „s-au apropiat de Kiev” în timpul zilei, a declarat un înalt oficial al Pentagonului.

„Credem că, în mod fundamental, intenționează să decapiteze guvernul și să-și instaleze propria metodă de guvernare, ceea ce ar explica acest avans inițial către Kiev”, a adăugat el.

Urmărește aici, evoluția LIVE TEXT a evenimentelor din UCRAINA: