Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ca, daca ar fi facuta o medie intre temperatura caniculara din Bucuresti si cea a relatiilor bilaterale dintre Romania si Federatia Rusa, ar rezulta "o temperatura medie acceptabila". "Cred ca va trebui sa dovedim mai multa creativitate in deblocarea dialogului politic intre Bucuresti si Moscova", a spus Geoana, care a participat, vineri, la o receptie de Ziua Nationala a Rusiei, relateaza Mediafax.

"Vreau sa fac un comentariu de natura personala cu privire la relatiile bilaterale dintre Romania si Federatia Rusa. Daca am face o medie intre temperatura caniculara a zilei de azi si temperatura relatiilor bilaterale, probabil ca am iesi cu o temperatura medie acceptabila", a spus Geoana.

Politicianul social-democrat a afirmat ca "nu suntem singura tara din Europa Centrala care avem probleme complicate venite din istoria relatiilor cu Federatia Rusa. Si daca natiunea poloneza, grav incercata in acest recent dramatic accident de la Smolensk, in care partea rusa a raspuns impecabil din punctul meu de vedere, reuseste sa depaseasca anumite complexe istorice, nu vad de ce Romania nu ar proceda la fel".

Geoana e de parere ca "va trebui sa dovedim mai multa creativitate in deblocarea dialogului politic intre Bucuresti si Moscova. Este de mult prea multa vreme blocat si acest lucru nu foloseste nici intereselor Rusiei si nici intereselor Romaniei". Liderul social-democrat a afirmat ca "este foarte usor sa ramai blocat in stereotipul trecutului. Este mult mai important si mai provocator sa poti sa gasesti lucruri care ne unesc decat lucruri care ne separa", a adaugat el.

Presedintele Senatului a precizat ca va raspunde invitatiei adresate de presedintele Consiliului Federatiei Ruse, Serghei Mironov, de a vizita Federatia Rusa in toamna acestui an.

Geoana a adaugat ca participa la ceremonia de Ziua Nationala a Rusiei, la fel ca si in anul 2009, "indiferent de evolutiile din politica romaneasca".

La receptia care a avut loc la ambasada Rusiei la Bucuresti au participat, printre altii, ministrii Adriean Videanu si Teodor Baconschi, Printul Paul de Romania si Printesa Lia, ambasadorii Bulgariei, Ucrainei, Frantei, Germaniei, parlamentarii Gelu Visan si Georgian Pop.

In toamna anului trecut, HotNews.ro dezvaluia in exclusivitate ca Mircea Geoana a efectuat pe 27 aprilie 2009 o vizita privata la Moscova, unde s-a intalnit in secret cu unul dintre consilierii presedintelui Medvedev. Intalnirea ar fi fost aranjata de Boris Golovin, om de afaceri cu interese in domeniul energetic din Romania, despre care presa a scris ca ar fi ex-ofiter GRU.

Uilterior, Mircea Geoanaa declarat ca, in timpul vizitei pe care a efectuat-o la Moscova, in primavara anului trecut, a "avut contacte si in zona Administratiei Prezidentiale, si in zona administratiei primului-ministru".