Social-democraţii au validat miercuri, în ședința Consiliului Politic, candidații pe care îi susțin pentru primăriile de sector. PSD propune un consilier la sectorul 5 drept contacandidat pentru fiul lui Cristian Popescu Piedone și pe actualul prefect al Capitalei, Rareș Hopincă, la Primăria Sectorului 2. În schimb, nici PSD, nici PNL nu a finalizat validarea candidaturilor la nivel local în județele cu probleme.

Gabriela Firea, Marcel Ciolacu și Cătălin Cîrstoiu și Nicolae CiucăFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Din partea PSD, prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, candidează la Primăria Sectorului 2, Robert Negoiță este susținut pentru un nou mandat la sectorul 3, iar Daniel Băluță pentru Primăria Sectorului 4. În fieful lui Piedone, Marcel Ciolacu l-a prezentat drept candidat pe consilierul general al Bucureştiului din partea PSD Adrian Vigheciu.

Din partea PNL, la sectorul 1 este susținut deputatul PNL George Tuță, iar la sectorul 6, actualul primar Ciprian Ciucu.

Alianța electorală dorită de Ciolacu și Ciucă, blocată de lideri locali

În ceea ce privește candidaturile pentru primăriile și consiliile județene din țară, Coaliția nu a ajuns la o înțelegere finală. Inițial, liderii Coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, și-au dorit ca PSD și PNL să meargă împreună în orașele mari care sunt conduse în prezent de primari USR, însă înțelegerea a picat din cauza liderilor din teritoriu.

La Bacău au fost discuții în contradictoriu între Dragos Benea (PSD) și Mircea Fechet (PNL), care nu au ajuns la o înțelegere în ceea ce privește candidaturi comune. Decizia finală este ca PSD și PNL să meargă separat. Astfel, ministrul Mediului, Mircea Fechet, va candida la Consiliul Județean Bacău, iar social-democratul Valentin Ivancea va intra în cursa pentru Primăria Bacău.

Nici la Brașov PSD și PNL nu vor merge împreună. Liberalii vor avea candidați și vor fi susținuți neoficial de social-democrați. Astfel, Adrian Veștea va candida la Consiliul Județean, iar George Scripcaru la Primăria Brașov.

La Timișoara, liberalul Alin Nica a refuzat să-l susțină pe social-democratul Alfred Simonis la Consiliul Județean. Conducerea PNL l-a demis din funcția de președinte al organizației PNL Timiș și și-a impus decizia. Astfel, Nicolae Robu va candida la Primăria Timișoarei iar Simonis la CJ Timiș.

O altă situație neclarificată este în județele conduse de UDMR. În Coaliție nu s-a ajuns la un consens privind candidaturile în județele Mureș și Satu Mare, unde UDMR deține funcțiile cheie la nivel local. Pentru a nu intra în conflict direct cu UDMR, social-democrații au tărăgănat nominalizarea unor candidați pentru cele două județe.

De menționat este că PNL nu a decis candidatul la Consiliul Județean Parhova, după ce Iulian Dumitrescu a anunțat că își dorește să candideze pentru un nou mandat, dar se află sub control judiciar. Liberalii au evitat să ia o decizie tranșantă, dar, din cauza costurilor de imagine, săptămâna viitoare conducerea PNL ar urma să își dea acceptul pentru candidatura acestuia, potrivit surselor HotNews.ro.