Liderul AUR, George Simion, susține că este „evident” că tinerii preferă partidul său și că „tinerii s-au săturat și de USR”. El acuză, totodată, „reflexe totalitare” ale PSD și PNL ai căror reprezentanți vorbesc despre reglementarea TikTok.

George Simion, la un protest AURFoto: Inquam Photos / Denis Grosu

Datele unui sondaj național, realizat în luna martie, arată că AUR se află pe primul loc ca intenție de vot, dintre toate partidele din România, în rândul tinerilor între 18 și 35 de ani. Primele elemente ale cercetării au fost publicate sâmbătă de HotNews, după o discuție cu inițiatorii. Studiul a fost comandat de inițiativa civică nonpartizană „Tinerii votează” și a fost realizat de IRES. Intenția de vot pentru AUR în segmentul tinerilor este de aproximativ 15%, apoi urmând USR și PNL.

Tinerii au spus că speră ca acest sondaj să fie un apel de trezire, ”wake-up call” pentru clasa politică. Ei vor prezenta rezultatele pe 3 aprilie, la Palatul Parlamentului.

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a recunoscut că există „o tendință de îndreptare a tinerilor spre AUR”.

„Trebuie să ne trezim. Avem două posibilități, să comunicăm rapid și să căutăm să folosim TikTok pentru mesaje pozitive, pro-europene sau, la nivel european, să găsim o formulă prin care să reglementăm propaganda politică acolo unde mâna lungă a Moscovei și a Beijingului își face de cap”, a spus Rareș Bogdan pentru Hotnews.ro.

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD a declarat pentru Hotnews.ro că TikTok a avut un rol important în distribuirea mesajelor AUR.

Lideri din PSD și PNL susțin că se impune o reglementare rapidă în cazul TikTok la nivel european, după demersul început și în SUA.

„Caută să pună pumnul în gură libertății de expresie”

„PSD și PNL au reflexe totalitare, voiau să ne lase și fără oameni în secțiile de votare în aceste alegeri ilegale și neconstituționale”, a fost reacția lui George Simion, pentru Hotnews.

„E o continuare logică să caute să pună pumnul în gură libertății de expresie, au făcut-o și în timpul pandemiei o fac și cu o mare parte a presei. Vor să interzică orice nu pot controla”, susține liderul AUR.

El consideră că toată propaganda politică a Coaliției de guvernare, alături de USR, împotriva AUR a avut drept rezultat că „tinerii și românii nu o cred”.

„Nu este o surpriză că tinerii din România aleg Alianța pentru Unirea Românilor. S-au săturat de promisiunile celor care au ținut țara în subdezvoltare în ultimii 34 de ani. Nu vor să mai fie nevoiți să plece din țară ca să aibă un trai decent. Vor un suflu nou și văd în programul nostru de guvernare măsuri concrete pentru tinerele generații. Tinerii s-au săturat și de USR și de toate iluziile pe care le-au vândut. PSD și PNL nu vor fi niciodată o alternativă pentru tineri”, sonsideră Simion.

Potrivit acestuia, este clar motivul pentru care PNL și PSD au dorit comasarea. El spune că acest lucru este în opoziție cu faptul că „tinerii vor juca un rol crucial pentru viitorul țării”.

„La fel ca în ‘89 au dat jos un regim autoritar și au luptat pentru libertate și drepturi, la fel și acum, după 34 de ani, luptăm cu un regim autoritar, cu o dictatură a feseniștilor de rit nou de la PSD și PNL pentru libertatea noastră de a alege, pentru drepturile noastre. Este esențial ca tinerii să iasă la vot, să aleagă pentru viitorul nostru și al lor”, a mai spus George Simion.

Prin vocea vicepreședintelui Ionuț Moșteanu, USR admite că lupta pentru segmentul tânăr „se dă între AUR și USR”, dar consideră că va fi câștigată de USR.