Liderii Coaliției nu au reușit să ia o decizie în ceea ce privește candidatul comun pentru Primăria Capitalei, iar prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan exclude susținerea lui Cristian Popescu Piedone, pe care îl numește „meteorit”, astfel încât liberalii mizează pe Sebastian Burduja. Cum? „Ne vom pune în spatele lui Sebastian și îl împingem înspre 26-27% și câștigăm”, spune Rareș Bogdan.

Rareș BogdanFoto: Agerpres
  • „Da, separați. Ne vom pune în spatele lui Sebastian și îl împingem înspre 26-27% și câștigăm”, a declarat Rareș Bogdan la Digi24 întrebat dacă PSD și PNL merg până la urmă separat la Primăria Capitalei.

În ceea ce privește o eventuală susținere a lui Cristian Popescu Piedone de către PNL pentru Primărie, Bogdan zice că PNL exclude acest lucru.

  • „Nu pot să dau din casă. Nu spun că Piedone poate fi o variantă. Spun doar că pentru PNL susținerea lui Piedone este exclusă. O apariție surpriză pe scenă, un meteorit, domnul Popescu, care are peste 30%, pentru că a furat puțin startul, s-a anunțat candidat, s-a victimizat, deci are peste 30%”, a subliniat prim-vicepreședintele PNL.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu a declarat luni la Digi 24 că există posibilitatea ca PSD și PNL să aibă candidați separați la Primăria București iar pentru social-democrați, Gabriela Firea este prima opțiune pentru candidatura.

Marți, însă, senatorul Lucian Romaşcanu a declarat, despre candidatul la Primăria Capitalei, că joi sau vineri crede că se va lua o decizie în Coaliţie, pentru că timpul deja joacă în defavoarea lor. El a arătat că din sondajele pe care le-au făcut reiese că un candidat PSD sau un candidat PNL nu reuşeşte să mobilizeze bazinele electorale ale celorlalte partide sau al celuilalt partid și îi face să se uite serios spre varianta candidaturilor din fiecare partid în parte, transmite News.ro.

Un sondaj comandat de Nicușor Dan a arătat că președintele partidului PUSL, Cristian Popescu Piedone, ar obține un scor de 40,4% pentru funcția de primar general.

Fostul primar general, Gabriela Firea, care a anunțat că dorește să candideze și tânjește să fie nominalizată oficial de PSD, nu apare în sondaj, în timp ce Sebastian Burduja (PSD-PNL) are 16%, Diana Șoșoacă 2,4%, iar Mihai Enache (AUR) - 1%.

Edilul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, care și-a anunțat intenția de a candida la Primăria Municipiului București, din partea partidului pe care îl conduce, Partidul Umanist Social Liberal, fondat de Dan Voiculescu, pare convins că îi va lua locul lui Nicușor Dan după scrutinul din 9 iunie.

Piedone a publicat o caricatură care îl înfățișează în vârful unui podium cu patru locuri, sugerând că el ar câștiga alegerile la Primăria Municipiului București, alături de mesajul „Vă rog să vă ocupați locurile”.

57% din electoratul liberal ar vota cu Nicușor Dan

Analiza liderilor din Coaliție arată că 57% din electoratul liberal ar vota cu Nicușor Dan în cazul în care Firea va fi candidat comun și 40% din electoratul PNL ar vota tot cu acesta dacă va candida Sebastian Burduja.

Potrivit calculelor din Coaliție în condițiile unor candidaturi separate, Primăria Capitalei se câștigă sub 30% dacă se menține situația din prezent. „Nicușor e undeva la 30%, și poate lua 95% din electoratul Dreptei Unite și 40% din electoratul PNL”, susțin surse din Coaliție.

Totodată,PNL nu-l poate accepta candidat comun pe Piedone pentru că vor protesta organizațiile din Ardeal și Banat. „Electoratul din Ardeal e incompatibil cu Piedone. Nu se poate Piedone", susține un lider PNL.

Potrivit surselor din Coaliție, se transfera foarte greu votul votanților de la PSD către PNL și invers. Votanții lui Firea nu vor sa îl voteze pe Burduja, 60% merg spre Piedone”.

"Lista comună PSD-PNL are 51%, oamenii votează lista comună, hate-ul la George Simion a crescut până la 74% în București. Avem o mare problemă cu candidatul comun pentru Capitală. Burduja, candidat unic urcă până la cel mult 20-22%. Firea e în scădere, are spre 30% candidat comun. Dacă e Firea candidat, cresc șansele lui Nicușor, deoarece exista un nivel de hate ridicat", mai spun sursele din Coaliție.