Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a cerut luni parlamentarilor români o investigație „oficială și la vedere” privind presupusele legături ale deputatului AUR George Simion cu serviciile secrete din Rusia, pe care îl acuză că în ultimi 3-4 ani „a vorbit și acționat după cum dictează Putin”.

George Simion, la un protest AURFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Remus Pricopie a transmis luni un apel public către parlamentarii români, considerând că „este necesară o reacție fermă din partea acestora pentru a limita efectele infiltrării Moscovei în politica internă”, referindu-se la George Simion.

  • „Toate temele promovate de George Simion în România sunt în interesul Moscovei și în detrimentul țării noastre. Vedem și auzim mesajele sale pro-Kremlin aproape zilnic, numai instituțiile Statului Român nu văd, nu aud și nu dau semne că ar fi preocupate de subiect.
  • Cred, însă, că această inacțiune, reală sau simulată, poate avea consecințe asupra traseului democratic al României.
  • În opinia mea, dacă nu se investighează oficial și la vedere legăturile lui George Simion (și ale altora din jurul său) cu serviciile secrete din Rusia, acest politician de factură legionară va continua să-i păcălească pe români și să afecteze stabilitatea țării”, a declarat Pricopie.

Rectorul SNSPA susține că din informațiile care au apărut în spațiul public „există premise pentru demararea procedurilor legale privind scoaterea AUR în afara legii”, în timp ce membri ai partidului condus de George Simion „să fie investigați pentru încălcarea prevederilor constituționale”.

Pricopie cere din nou public constituirea unei comisii speciale de către Parlament care să analizeze „rețelele de agenți străini, pe teritoriul României, care au ca obiectiv destabilizarea țării și influențarea alegerilor democratice”, invocând faptul că alte țări din Occident deja au făcut acest lucru, dând exemplu SUA, Marea Britanie și Germania, care urmăresc limitarea infiltrării Moscovei în politica națională.

Rectorul SNSPA deplânge că AUR, „un partid anti-românesc”, este finanțat de la bugetul de stat.

Remus Pricopie a mai precizat că publicul trebuie să știe cine „îl finanțează de peste 10 ani și pentru cine lucrează” George Simion.

George Simion, acuzat de un general ucrainean că a avut întâlniri la Cernăuți cu reprezentanți ai serviciilor speciale rusești

Presa ucraineană relata în aprilie 2023 că liderul AUR, George Simion, are interdicție de a intra în Ucraina până anul acesta. Totodată, deputatul român era acuzat că a avut întâlniri la Cernăuți cu reprezentanți ai serviciilor speciale rusești.

General-locotenentul Oleksandr Skipalski, primul șef al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR) și fostul prim-vicepreședinte al SBU, serviciul secret al Ucrainei, a declarat că un ofițer al serviciului secret SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici a confirmat cel puțin o întâlnire a deputatului român George Simion cu serviciile speciale rusești, conform G4Media, care a preluat publicația ucraineană Obozrevatel.

Publicația scria, citând o sursă din cadrul serviciului de securitate ucrainean, că George Simion nu a mai fost lăsat să intre în Ucraina din 2021 iar interdicția este valabilă până în martie 2024.

Contactați de HotNews.ro, reprezentanții AUR au confirmat că George Simion are interdicție de a intra în Ucraina, din 2020 până în 2024, motivul deciziei autorităților ucrainene fiind manifestările unioniste ale liderului partidului. De precizat că George Simion are, din 2015, interdicție de a intra și în Republica Moldova, până în 2024.

„Rakeții serviciului de spionaj ucrainean au declanșat o ofensivă împotriva unioniștilor români. Adversarii tradiționali ai intereselor României și Republicii Moldova au declanșat o ofensivă susținută împotriva celui mai cunoscut politician unionist din țara noastră”, au scris atunci reprezentanții partidului pe Facebook.

În postarea AUR s-a reluat laitmotivul atacurilor la adresa Ucrainei și a acțiunilor acesteia „îndreptate împotriva comunităților românești”.

„Ucraina are un istoric bogat de acțiuni îndreptate împotriva comunităților românești, atât cele aflate în componența sa - ca urmare a pactului Ribbentrop-Molotov, cât și a celor care trăiesc între granițele statului inventat de Stalin - Republica Moldova. „Dezvăluirile” marca SBU, care ar scoate la iveală presupusa alianță între liderul unioniștilor români și serviciile secrete ruse, vin după ani și ani de tăcere suspectă și urmează unor foarte ciudate informații lansate de Kiev ce anunțau iminenta invadare a Republicii Moldova de armata rusă”, continua postarea pe Facebook.