Presa ucraineană susține că liderul AUR, George Simion, are interdicție de a intra Ucraina până în 2024. Totodată, deputatul român este acuzat că a avut întâlniri la Cernăuți cu reprezentanți ai serviciilor speciale rusești. În replică, AUR a postat vineri pe Facebook un răspuns prin care nu neagă interdicția lui Simion și lansează o serie de acuzații potrivit cărora se „folosește narațiunea lui Putin potrivit căreia Ucraina a furat teritorii românești”.

George SimionFoto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Contactați de HotNews.ro, reprezentanții AUR au confirmat că George Simion are interdicție de a intra în Ucraina, din 2020 până în 2024, motivul deciziei autorităților ucrainene fiind manifestările unioniste ale liderului partidului. De precizat că George Simion are, din 2015, interdicție de a intra și în Republica Moldova, până în 2024.

„Rakeții serviciului de spionaj ucrainean au declanșat o ofensivă împotriva unioniștilor români. Adversarii tradiționali ai intereselor României și Republicii Moldova au declanșat o ofensivă susținută împotriva celui mai cunoscut politician unionist din țara noastră”, scrie pe pagina de socializare a partidului.

În postarea AUR se reia laitmotivul atacurilor la adresa Ucrainei și a acțiunilor acesteia „îndreptate împotriva comunităților românești”.

„Ucraina are un istoric bogat de acțiuni îndreptate împotriva comunităților românești, atât cele aflate în componența sa - ca urmare a pactului Ribbentrop-Molotov, cât și a celor care trăiesc între granițele statului inventat de Stalin - Republica Moldova. „Dezvăluirile” marca SBU, care ar scoate la iveală presupusa alianță între liderul unioniștilor români și serviciile secrete ruse, vin după ani și ani de tăcere suspectă și urmează unor foarte ciudate informații lansate de Kiev ce anunțau iminenta invadare a Republicii Moldova de armata rusă”, continuă postarea pe Facebook.

Reacția AUR apare în contextul în care presa din Ucraina a relatat declarațiile unui general ucrainean din serviciile de spionaj care susține că liderul AUR, George Simion, ar fi avut cel puțin o întâlnire cu serviciile speciale rusești.

General-locotenentul Oleksandr Skipalski, primul șef al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR) și fostul prim-vicepreședinte al SBU, serviciul secret al Ucrainei, a declarat joi, în presa ucraineană, că un ofițer al serviciului secret SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici a confirmat cel puțin o întâlnire a deputatului român George Simion cu serviciile speciale rusești, relatează G4media citând publicația ucraineană Obozrevatel.

Publicația scrie, citând o sursă din cadrul serviciului de securitate ucrainean, că George Simion nu a mai fost lăsat să intre în Ucraina din 2021 iar interdicția este valabilă până în martie 2024.