Liderii Coaliției se întâlnesc luni, la Guvern, pentru a discuta viitorul alegerilor din 2024. Liberalii doresc să propună comasarea alegerilor locale cu primul tur al prezidențialelor la sfârșitul lunii septembrie. De partea cealaltă, social-democrații ar fi de acord cu propunerea cu o condiție.

Marian Neacșu, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, la GuvernFoto: AGERPRES

ora 18:06 Liderii PSD și PNL nu au luat o decizie în ceea ce privește comasarea alegerilor. Discuțiile vor continua în Coaliție.

Hotărârea privind posibila comasare a alegerilor locale cu primul tur la prezidențiale trebuie luată până cel târziu la începutul lunii martie. Potrivit recomandărilor electorale, modificările care vizează organizarea alegerilor trebuie efectuate cu cel puțin șase luni înainte ca acestea să aibă loc.

PNL propune ca cele două tipuri de alegeri să se desfășoare în aceiași zi, în ultima duminică din septembrie. Turul doi al prezidențialelor ar urma să aibă loc la jumătatea lunii octombrie, iar noul președinte ar urma să-și preia mandatul în luna decembrie.

Miza acestui scenariu constă în mobilizarea eficientă a electoratului marilor partide. Mai exact, „în alegerile locale primarii sunt direct interesați și implicați să obțină cât mai multe voturi. Prin comasarea celor două tipuri de alegeri, partidele sistem folosesc la maxim resursele și beneficiază de mobilizarea și maximizarea voturilor, obtinând scorurile cele mai bune atât la locale cât și la prezidențiale. În plus ar putea fi marginalizată candidatura la prezidențiale a lui George Simion”, susțin surse politice pentru HotNews.ro.

Procedural, alegerile prezidenţiale ar urma să aibă loc la finalul lunii noiembrie, în ultimul weekend din lună, urmate la scurt timp de alegerile parlamentare şi apoi de turul doi al alegerilor prezidenţiale.

PSD condiționează comasarea alegerilor

PSD ar susține comasarea alegerilor cu condiția ca cele două partide să susțină un candidat comun la prezidențiale, spun surse poltice. Mai mult de atât, candidaturile lui Nicolae Ciucă și Mircea Geoană ar fi excluse de către social-democrați, fiind considerate candidaturi neeligibile din punctul acestora de vedere.

La finalul anului trecut, surse oficiale din PSD susțineau că iau în calcul posibilitatea comasării alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în septembrie 2024.

Recent, vicepreședintele PSD și șeful de campanie la PSD pentru alegerile europarlamentare a declarat că liderul PNL Nicolae Ciucă nu e făcut pentru politică. „Nu-i din filmul ăsta”, a declarat Tudose, care nu-l vede pe Ciucă în postura de candidat PNL la alegerile prezidenţiale.

„Dacă PNL iese prost la alegerile europarlamentare, domnul Ciucă nu va mai fi preşedintele PNL, hai să fim serioşi”, a declarat Tudose, într-o emisiune la Prima TV, potrivit News.ro.