Posibilitatea comasării alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în septembrie 2024, este o opțiune luată în calcul şi de PSD, au declarat surse oficiale din partid. Scenariul a fost discutat inițial în interiorul PNL și ar presupune ca noul președinte să fie ales până la finalul lunii noiembrie și să aștepte finalizarea mandatului lui Klaus Iohannis în luna decembrie.

Nicolae Ciucă și Mircea Ciolacu la parada de 1 decembrieFoto: Inquam Photos / George Călin

Varianta analizată de cele două partide presupune comasarea alegerilor locale, care ar avea loc la sfârșitul lunii septembrie 2024, cu primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Miza acestui scenariu constă în mobilizarea eficientă a electoratului marilor partide. Mai exact, „în alegerile locale primarii sunt direct interesați și implicați să obțină cât mai multe voturi. Prin comasarea celor două tipuri de alegeri, partidele sistem folosesc la maxim resursele și beneficiază de mobilizarea și maximizarea voturilor, obtinând scorurile cele mai bune atât la locale cât și la prezidențiale. În plus ar putea fi marginalizată candidatura la prezidențiale a lui George Simion”, susțin surse politice pentru HotNews.ro.

Procedural, alegerile prezidenţiale ar urma să aibă loc la finalul lunii noiembrie, în ultimul weekend din lună, urmate la scurt timp de alegerile parlamentare şi apoi de turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Sursele politice susțin că pentru a se realiza comasarea localelor cu primul tur al prezidenţialelor, AEP trebuie să transmită dacă se poate realiza votul în cazul celor două tipuri de alegeri. Pentru alegerile locale votanţii trebuie să meargă la secţiile în care sunt arondaţi în funcţie de domiciliu. În schimb, pentru alegerile prezidențiale românii pot vota şi la alte secţii.

Informația apare după ce PNL a pus în discuție scenariul comasării alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna septembrie. Scenariul a fost pus de PNL pe masa Coaliției, dar nu fusese acceptat și de PSD. Pentru a putea fi pus în practică, decizia ar trebui luată până cel târziu în luna februarie.