​Europarlamentarul PSD Victor Negrescu spune că șansele României de a intra în Schengen pot fi evaluate cu adevărat la începutul lunii viitoare, precizând că alegerile din Olanda au o importanță în tot acest tablou.

Victor Negrescu, europarlamentar PSDFoto: AGERPRES

„​Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost pusă pe ordinea de zi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de către președinția spaniolă așa cum a promis anterior. Vom vedea cum va arăta ordinea de zi finală care va fi stabilită cel mai probabil pe 5 decembrie după reuniunea ambasadorilor europeni. Atunci vom putea evalua cu adevărat șansele României. Până atunci se vor fi terminat și alegerile din Olanda (care sunt peste două zile). Se estimează că, dacă vor cîștiga alegerile partidele proeuropene vom avea un răspuns pozitiv pentru România”, a declarat, pentru HotNews.ro, Victor Negrescu.

Potrivit eurodeputatului român, după alegeri, premierul olandez urmează să facă o vizită în Bulgaria de la care ne putem aștepta să vină cu un anunț pozitiv pentru București și Sofia.

Reamintim că Olanda s-a opus aderării Bulgariei la Schengen, iar Austria s-a opus extinderii cu cele două țări.

„În respectivul context, Austria ar rămâne singurul stat care s-ar opune aderării și tradițional, până în prezent niciun stat nu rămâne singurul care să se opună. În plus, există șanse ca liderii europeni să facă presiuni asupra Austriei ca să cedeze opoziția. În următoarea perioadă voi avea o vizită în Austria unde mă voi întâlni cu mai mulți politicieni austrieci și vom prezenta din nou argumentele în favoarea aderării României”, a mai spus Negrescu.

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen se află pe ordinea de zi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 5 decembrie, exact în forma în care a figurat și pe agenda JAI din decembrie 2022, când Austria a blocat intrarea României în spațiul european de liberă circulație. Tema a fost repusă pe agendă deși Viena a transmis în mod repetat că nu și-a schimbat poziția.